2014. január 2., csütörtök

Lángos

Úgy rászoktunk az itthoni lángosozásra, hogy bódéból már nem is veszünk.



Hozzávalók:

a tésztába:
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej
  • víz
  • ~50 dkg liszt
  • 25 g élesztő

a tetejére:
  • tejföl
  • sajt
  • 1 fej fokhagyma
  • bő olaj a kisütéshez

Az élesztőt a meglangyosított tejben egy kávéskanál cukorral elkeverem és hagyom jól felfutni.  A tojást, csipet sót és a liszt nagy részét egy tálba teszem, hozzáöntöm az élesztőt és dagasztani kezdem úgy, hogy mindig adok hozzá vizet vagy lisztet, hogy jó lágy tésztát kapjak a dagasztás végére. Fakanállal szoktam csinálni, 15-20 percig. Ezután pihentetem, minimum fél órát, amíg meg nem kel. Vigyázat, amíg forrósodik az olaj a kisütéshez, addig is kel! A tésztát az öklömnél kisebb gombócokra szedem szét, és egyesével húzom szét közvetlenül az olajba tétel előtt (kb 9 db, vastag, tenyérnyi lángos jön ki ebből a mennyiségből).
A fokhagymát egészen apróra darabolom (akinek van fokhagymanyomója, használja bátran), és fél deci langyos vízbe teszem,  sózom, kis olajat adok hozzá és hagyom kicsit állni, kevergetem, hogy jól kijöjjön az íze.