Úgy rászoktunk az itthoni lángosozásra, hogy bódéból már nem is veszünk.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1/2 dl tej
- víz
- só
- ~50 dkg liszt
- 25 g élesztő
a tetejére:
- tejföl
- sajt
- 1 fej fokhagyma
- bő olaj a kisütéshez
Az élesztőt a meglangyosított tejben egy kávéskanál cukorral elkeverem és hagyom jól felfutni. A tojást, csipet sót és a liszt nagy részét egy tálba teszem, hozzáöntöm az élesztőt és dagasztani kezdem úgy, hogy mindig adok hozzá vizet vagy lisztet, hogy jó lágy tésztát kapjak a dagasztás végére. Fakanállal szoktam csinálni, 15-20 percig. Ezután pihentetem, minimum fél órát, amíg meg nem kel. Vigyázat, amíg forrósodik az olaj a kisütéshez, addig is kel! A tésztát az öklömnél kisebb gombócokra szedem szét, és egyesével húzom szét közvetlenül az olajba tétel előtt (kb 9 db, vastag, tenyérnyi lángos jön ki ebből a mennyiségből).