2020. augusztus 26., szerda

Barackos túrótorta sütés nélkül

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Kekszes alap:

  • 120 g keksz (Győri keksz és Oreo vegyesen)
  • 1 tk kakaópor (ha kakaós kekszet használunk, akkor ezt kihagyjuk)
  • 65 g vaj

Túrókrém:

  • 500 g túró
  • 500 g mascarpone
  • 150 g porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 tk citromlé
  • 1-2 citrom reszelt héja (mehet bele narancshéj is)
  • őrölt vanília
  • 4 dl habtejszín hidegen
  • 2 csomag expressz zselatin fix

Tetejére:

  • kb. 3 db keményebb őszibarack vagy nektarin
  • opcionális: tortazselé
"Elsőként elkészítjük a kekszes alapot. A kekszet ledaráljuk (ha használunk Oreot is, a krémet előtte kikaparjuk belőle). Összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, és belenyomkodjuk egy tortaforma aljába. Hűtőbe tesszük.
Nekiállunk a túrókrémnek. Ehhez a túrót a mascarponéval, cukorral, citromhéjjal, cítromlével és vaníliával krémesre botmixerezzük. A hideg tejszínből habot verünk – félidőnél hozzákeverjük a zselatin fixet -, és óvatosan a túrós krémbe forgatjuk. Ráegyengetjük a kekszes tortaalapra, és behűtjük.
Az őszibarackot vagy nektarint vékony szeletekre vágjuk. Minél vékonyabbra vágjuk, annál rózsásabb hangulatú lesz a végeredmény."
A zselatinnal vékonyan megkenjük a gyümölcsöt, hogy szépen tartsa a szinét. Még jó folyós állapotban kenjük, különben a hideg tortán hamar megdermed.
A vajas keksz pár óra alatt ropogós, édes réteggé keményedik, nem plöttyedt, nedves.
Recept innen.