Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Kekszes alap:
- 120 g keksz (Győri keksz és Oreo vegyesen)
- 1 tk kakaópor (ha kakaós kekszet használunk, akkor ezt kihagyjuk)
- 65 g vaj
Túrókrém:
- 500 g túró
- 500 g mascarpone
- 150 g porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 tk citromlé
- 1-2 citrom reszelt héja (mehet bele narancshéj is)
- őrölt vanília
- 4 dl habtejszín hidegen
- 2 csomag expressz zselatin fix
Tetejére:
- kb. 3 db keményebb őszibarack vagy nektarin
- opcionális: tortazselé
"Elsőként elkészítjük a kekszes alapot. A kekszet ledaráljuk (ha használunk Oreot is, a krémet előtte kikaparjuk belőle). Összekeverjük a kakaóporral és az olvasztott vajjal, és belenyomkodjuk egy tortaforma aljába. Hűtőbe tesszük.
Nekiállunk a túrókrémnek. Ehhez a túrót a mascarponéval, cukorral, citromhéjjal, cítromlével és vaníliával krémesre botmixerezzük. A hideg tejszínből habot verünk – félidőnél hozzákeverjük a zselatin fixet -, és óvatosan a túrós krémbe forgatjuk. Ráegyengetjük a kekszes tortaalapra, és behűtjük.
Az őszibarackot vagy nektarint vékony szeletekre vágjuk. Minél vékonyabbra vágjuk, annál rózsásabb hangulatú lesz a végeredmény."
A zselatinnal vékonyan megkenjük a gyümölcsöt, hogy szépen tartsa a szinét. Még jó folyós állapotban kenjük, különben a hideg tortán hamar megdermed.
A vajas keksz pár óra alatt ropogós, édes réteggé keményedik, nem plöttyedt, nedves.
Recept innen.