2012. július 13., péntek

Szalagos fánk

Horváth Ilona tökéletes receptje.



Hozzávalók (50 db-hoz):
  • ½ kg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárga
  • késhegynyi só
  • kb. ½ l tej
  • 1 liter olaj a sütéshez

3 dl tejből, 3 kanál lisztből, 1 kanál cukorból és az élesztőből kovászt készítünk. A sárgájákat összekeverem a maradék cukorral, hozzáadom a kovászhoz, a maradék lisztet is, a vajat is, a tejben feloldott sót is. Elvileg kalácstészta sűrűségűnek kell lennie, hát, nekem jóval lazább lett... vagy a kalácstésztám túl masszív. 20 percig verjük fakanállal, vagy csinálhatjuk géppel is.
Langyos helyen, lefedve másfélszeresére kelesztjük, aztán kb 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Újabb fél óra pihenés, és lehet is sütni. Sütés előtt benyomom a közepüket. A pihenésnél felül lévő oldala megy alulra, tehát fejjel lefelé rakom be őket, és ennél az oldalnál lefedve sütöm. Jó bő olajban, ne tudjanak lecsücsülni. Pillanatok alatt megsül.