2012. november 6., kedd

Rakott zöldbab

Ez a recept azért hasznos, mert a végtelenségig variálható.
Rakott kel, rakott brokkoli, stb... Nagyi most zöldbabot küldött, úgyhogy ezúttal ez volt terítéken.

Hozzávalók:

  • fél kiló zöldbab
  • 40 dkg darálthús (nálam marha-sertés mix, de ami szimpatikus)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma és/vagy fokhagymakrém
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés olívaolaj
  • 2 tasak (kb. 25 dkg) rizs


  • Fűszerek: oregánó, bazsalikom, borsikafű, majoranna, vegeta (és még, ami tetszik:)


A hagymát megpucoltam, felaprítottam, és kevés olajon megfuttattam.
Mikor már üvegesre párolódott, rátettem a húst, és amikor elkezdett kifehéredni, befűszereztem: a só, bors, pirospaprika a "kötelező" elemek, a többit szerintem mindenki ízlésének (és készleteinek) megfelelően variálhatja.
Felöntöm egy kevés vízzel (nem kell sok, 1-2 deci elég), és fedő alatt hagyom puhulni a húst.
Közben a megpucolt és feldarabolt zöldbabot feltettem sós, zubogó vízbe főni. Ugyanebbe a vízbe mehet a tasakos is rizs is, legalább hamarabb megfő, és levesebbet kell mosogatni. Úgyis egy helyre megy, nem...? ;)
Amikor megfőtt a zöldbab és a rizs (a babnak kicsit több idő kellett), leszűrtem, és félretettem, amíg elkészült a hús.
Utóbbit összekevertem a rizzsel (az a jó, ha szaftos marad a hús, mert a rizs is felszív belőle valamennyit. Ennél a lépésnél muszáj kóstolni, hogy elég sós-e!

Kivajazott tepsibe leraktam egy sor zöldbabot, erre a húsos-rizses keveréket, majd még egy sor zöldbabot.
Külön tálban összekevertem egy nagy pohár tejfölt két tojással, sóval, borssal, fokhagymával, és a zöldbab tetejére öntöm.
Rakott zöldbab, tejföllel a tetején

Alacsony fokozaton kb fél órán át sütöttem, akkor volt kész, amikor a tejföl kicsit megpirult és megrepedezett a tetején.

Jó étvágyat :-)
Ditti