2012. október 30., kedd

Gulyásleves

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra mindig is nagyobb kihívást jelentett az egyszerű, de ismert ételek elkészítése,mint azoké, amik bonyolultnak és időigényesnek tűnnek, viszont itthon kevesen találkoztak még vele.
"Legyőzni anyu főztjét"-szindróma, ugyebár...

Az erőspista és friss fehér kenyér szinte kötelező kellékek


Hozzávalók (5-6 főre)

  • 1 kg sertéscomb
  • 3-4 szál répa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 kis darab karalábé
  • 3-4 szem krumpli
  • só, bors, pirospaprika, őröltkömény
  • fokhagyma(krém)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej paradicsom
  • 1 paprika
  • levestészta, csipetke (ez szerintem elhagyható, enélkül is elég tartalmas lesz a leves)

Mint a legtöbb levesnél, itt is az előkészületek igényelnek nagyobb idő-ráfordítást, ha már feltettük főni, elvan magában.
Először feldaraboltam a hagymát, külön tálba a paradicsomot (nem kell nagyon apróra, szétfő úgyis), a zöldségeket megpucoltam és felkarikáztam (lehet kapni előre csomagolt "leveszöldséget", szerintem pont megfelelő mennyiség ekkora adaghoz), végül a húst isf elkockáztam körülbelül 2x2 centis darabokra. A krumplival ráérünk a legvégén foglalkozni.

A hagymát megpirítottam kevés olajon, hozzáadtam a paradicsomot és a paprikát, és hagytam együtt párolódni őket pár percig. A tűzről lehúzva (ez fontos, ha megég a paprika, keserű lesz!) megszórtam a pirospaprikával, rátettem a húst, és fedő alatt hagytam kicsit puhulni.
Sóval, borssal, kevés őrölt köménnyel és (bár a recept nem írta, mégis jó ötletnek bizonyult) fokhagymakrémmel ízesítettem.
Felöntöttem 2-3 liter vízzel, hozzáadtam a felkarikázott zöldségeket, és hagytam tovább főni. Végül, mikor már puhult a hús és a zöldségek is, beletettem a krumplit, innentől kezdve pedig néhány kevergetésnél többet nem is igényelt.