2012. november 14., szerda

Sajtos-tejszínes tészta

Ha van olyan kategória, hogy "kezdő konyhatündér"-recept, akkor ez aztán ízig-vérig az.
Egyszerű, gyors, nem kell hozzá semmi olyan, ami általában nem lenne itthon, és szinte lehetetlen elrontani, hacsak nem reszeled le a fél ujjad a sajttal együtt.

Hozzávalók:

  • 30 dkg penne tészta (vagy spagetti, vagy lényegében ami van otthon)
  • 2 fej hagyma
  • 15 dkg szeletelt sonka
  • 20 dkg füstölt, keményebb sajt (nálam most edami)
  • fél liter, min. 20%-os főzőtejszín (minél sűrűbb)
  • só, bors, fokhagyma
  • zöldfűszerek ízlés szerint (szárított petrezselyem, oregánó, bazsalikom, borsikafű, metélőhagyma, majoranna, stb.)


Az előkészületek nem tartanak sokáig: feldarabolod a hagymát, vékony csíkokra vágod a sonkát, és lereszeled a sajtot.
Kevés olívaolajon elkezded fonnyasztani a hagymát, ráteszed a sonkát, elkezded ész nélkül rászórni a fűszereket (de komolyan, ennél a receptnél szerintem bátran lehet kísérletezni :), majd amikor már finom illata van, felöntöd tejszínnel (tényleg legyen minél sűrűbb a tejszín, különben leves lesz az egész....), beleszórva felolvasztod a sajtot (nem árt, ha hagysz egy kicsit a tetejére is), és amikor rottyan együtt az egész, kész van.


Közben kifőzöd a tésztát, ha megfőtt, tálalhatod is.
Mondtam, hogy semmi bonyolult nincs benne.

Büszke vagyok erre a receptre különben, mert egyike volt az első saját receptjeimnek: a classic carbonara spagettiből indult, aztán szépen lassan hozzátettem-elvettem ezt-azt, és ez lett belőle... szerintem elég messzire jutottunk :D