2020. december 12., szombat

Nasi goreng

 A Fűszerparadicsom szerint a nasi goreng:

"A Bali szigetéről származó ételt, amit nasi gorengnek hívunk, mára az egész világ ismeri és szereti. Ezt az ismertséget a német és holland gyarmatosítóknak köszönheeti, akik hamar megkedvelték annak egzsyerú és ízletes volta miatt. A holland Kelet-Indiai társaság a 17. századtól az egész világot elárasztotta az Indonéziából származó fűszerekkel, egzotikus gyümölcsökkel, zöldségekkel. A megfőtt rizst egy wokban a fűszerkeverékkel és hallal, garnélával, vagy csirkével összekeverjük, átsütjük, zöldségekkel dúsítjuk (bambusz, gomba, uborka, póréhagyma, fokhagyma). Ezután tojásokból könnyű omlettet készítünk, amit felcsíkozva mellé kínálunk. Tálaláskor friss, érett gyümölcsből ananász, mangó vagy barackból készült kompótot adunk mellé."

A fúszerkeverékük összetevői:

ber (?!), fokhagyma, paprika, római kömény, bors, koriander, cayen, citromfű, szegfűbors, fahéj, lepkeszegmag


Sajnos én nem jártam Balin, így nem tudom megmondani, hogy a következő recept mennyire autentikus, de az biztos, hogy kelet-ázsiai ízvilága van, napsütés és egzotikum felhanggal.

Hozzávalók:

  • 400 g főtt rizs (1 nappal korábban kifőzött jázminrizs a legjobb)
  • 120 g csirkemell, garnéla vagy hal
  • 2 tojás
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 újhagyma zöldje
  • édes szójaszósz (lehet a házi gyártmányű is)
  • napraforgó olaj
  • friss koriander a díszítéshez
  • só, bors az ízesítéshez
A rizst akár egy nappal előbb kifőzhetjük, de legalábbis legyen ideje kihűlni, mivel pirított tésztáról van szó, és így nem fog annyira tapadni.
A húst (vagy halat, rákot) előre bepácolom a fűszerkeverékbe. Felkockázva megsütöm és félreteszem. Az olaján folyamatosan, gyorsan kevergetve megsütöm a két felvert tojást, és ezt is félreteszem.
Egy wokban bő olajon párolom-pirítom a hagymát, fokhagymát, gyömbért, egyéb zöldséget (répa, vajbab, borsó, pak choi).
Hozzáadom a rizst, húst és a tojást, és elkeverem.
Az édes szójaszósz házilag a következő: ~1 ek szójaszószhoz 1 barna kockacukor, kissé megmelegítve, hogy feloldódjon.
Az eddigieket meglocsolom a szójaszósszal, esetleg sózom, borsozom.
Tálaláskor újhagyma zöldjét, paradicsomot szelek rá, illetve szokás egy tükörtojást tenni a tetejére.

Recept innen.