Vannak vidékek, ahol karimangónak nevezik (de cuki). Míg a mákosgubához kiflit, addig a nagyon hasonló bobajkához ezt használják.
Hozzvalók:
A tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt BL80
- 25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
- 5 dkg porcukor
- 8 g porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 dl langyos víz
- 1 kezeletlen vagy bio citrom
- 1 evőkanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 5 dkg puha vaj
A lekenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejszín
A tésztához valókat összedagasztjuk, legvégén a vajjal és a sóval. Mikor már szép fényes a felülete, gömbölyítjük, duplájára kelesztjük (~1 óra).
Deszkára tesszük, 6 felé vágjuk. 3 centi átmérőjű rudakat sodrunk a darabokból. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, egymástól legalább 2-3 centi távolságra.
Fél óra pihentetés után a sárgájához keverjük a tejszínt és lekenjük vele a rudakat.
200°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsülnek.
Lehet néhány napig szikkasztani felhasználás előtt. Ha kibírja az ember.
Recept innen.