2021. május 17., hétfő

Gubarúd

Vannak vidékek, ahol karimangónak nevezik (de cuki). Míg a mákosgubához kiflit, addig a nagyon hasonló bobajkához ezt használják.

Hozzvalók:

A tésztához:

  • 25 dkg kenyérliszt BL80
  • 25 dkg finomliszt BL55 + a formázáshoz
  • 5 dkg porcukor
  • 8 g porélesztő vagy 3 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl langyos víz
  • 1 kezeletlen vagy bio citrom
  • 1 evőkanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg puha vaj

A lekenéshez:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejszín

A tésztához valókat összedagasztjuk, legvégén a vajjal és a sóval. Mikor már szép fényes a felülete, gömbölyítjük, duplájára kelesztjük (~1 óra).

Deszkára tesszük, 6 felé vágjuk. 3 centi átmérőjű rudakat sodrunk a darabokból. Sütőpapíros tepsire tesszük őket, egymástól legalább 2-3 centi távolságra.

Fél óra pihentetés után a sárgájához keverjük a tejszínt és lekenjük vele a rudakat.

200°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsülnek.

Lehet néhány napig szikkasztani felhasználás előtt. Ha kibírja az ember.

Recept innen.