2021. november 26., péntek

Vajas leveles tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2,8 dl tej
  • 0,5 dkg só
  • 5 cl olaj
  • 25 dkg lapmargarin

 Az élesztőt addig morzsoljuk a porcukor felével, míg teljesen el nem folyósodik.

A tejet meglangyosítjuk, ~40 °C-osra.

A liszteket összeszitálom, összekeverem a sóval és a maradék, szitált porcukorral.

A közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a tejet, olajat, élesztőt, végül a sárgájákat.

Nagyon ragacsos tésztát kapunk, aminek 10 perc gyúrás alatt össze kéne állnia. Ha nehezen megy, habkártyával lehet segíteni.

Langymeleg helyen kelesztjük duplájára, 15+ perc alatt, fóliával lazán letakarva.

A lapmargarint enyhén megmelegítjük, picit mikróban, picit a szélét kézzel.

A tésztának lisztezett felületen 4 fület nyújtunk, középen púp marad.

A felesleges lisztet innentől folyamatosan lesöpörjük a tésztáról. Folyton mozgatjuk, alálisztezünk.

Erre helyezzük a margarint, majd egyesével betakarjuk a fülekkel (szemben lévőkkel egymás után).

~25*32-es téglalappá nyújtjuk a tésztát, óvatosan, de határozottan. Ha ránehezedünk a nyújtófára, a margarint is nyújtjuk, nem csak a tésztát.

Szimpla hajtást készítünk: a tészta jobb/bal harmadát középre hajtjuk, rá a másik harmadot.

Fóliával lazán letakarva hűtőben pihentetjük 15-20 percet.

Mindig úgy nyújtjuk, hogy az előző hajtás felénk van.

Most szélesebbre nyújtjuk, dupla hajtást készítünk: két negyedet középre hajtunk, majd ezeket egymásra.

Újabb pihentetés a hűtőben, újabb dupla hajtás. Ezután már a pulton hagyjuk.

Pihentetés után formázható, darabolható, keleszthető 40 °C-on, süthető 180 °C-on, gőzös sütőtérben.