Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 2,8 dl tej
- 0,5 dkg só
- 5 cl olaj
- 25 dkg lapmargarin
A tejet meglangyosítjuk, ~40 °C-osra.
A liszteket
összeszitálom, összekeverem a sóval és a maradék, szitált porcukorral.
A közepébe
mélyedést készítek, beleöntöm a tejet, olajat, élesztőt, végül a sárgájákat.
Nagyon ragacsos
tésztát kapunk, aminek 10 perc gyúrás alatt össze kéne állnia. Ha nehezen megy,
habkártyával lehet segíteni.
Langymeleg helyen
kelesztjük duplájára, 15+ perc alatt, fóliával lazán letakarva.
A lapmargarint
enyhén megmelegítjük, picit mikróban, picit a szélét kézzel.
A tésztának lisztezett
felületen 4 fület nyújtunk, középen púp marad.
A felesleges
lisztet innentől folyamatosan lesöpörjük a tésztáról. Folyton mozgatjuk, alálisztezünk.
Erre helyezzük a
margarint, majd egyesével betakarjuk a fülekkel (szemben lévőkkel egymás után).
~25*32-es
téglalappá nyújtjuk a tésztát, óvatosan, de határozottan. Ha ránehezedünk a
nyújtófára, a margarint is nyújtjuk, nem csak a tésztát.
Szimpla hajtást
készítünk: a tészta jobb/bal harmadát középre hajtjuk, rá a másik harmadot.
Fóliával lazán
letakarva hűtőben pihentetjük 15-20 percet.
Mindig úgy
nyújtjuk, hogy az előző hajtás felénk van.
Most szélesebbre
nyújtjuk, dupla hajtást készítünk: két negyedet középre hajtunk, majd ezeket
egymásra.
Újabb pihentetés a
hűtőben, újabb dupla hajtás. Ezután már a pulton hagyjuk.
Pihentetés után
formázható, darabolható, keleszthető 40 °C-on, süthető 180 °C-on, gőzös sütőtérben.