2012. október 5., péntek

Barackos-tejszínes hógolyó-torta

Éééés, Ditti visszatér!:-)
Igyekszem többet posztolni, csak hát munka+egyetem mellett főzni sem egyszerű, nemhogy arról még írni is...
Apropó, egyetem: tervezek egy szendvicses-bejegyzést, mert miután a munkahelyen megszoktam, hogy fix reggeli-ebéd-vacsoraidőm van, nehezen viselem az itthonról vitt, szalvétába csomagolt, vajtól átizzadt szikkadt zsömléből készült szottyadt szendvicseket...Szóval ebben is próbálok kreatívkodni, de most nem ez a fontos... :)

Ez a hógolyó-torta Máté kollégám barátnőjének a születésnapjára készült, akihez meglepetés vendégként érkeztünk,és örömében majdnem kiverte a kezemből a tortát, annyira ugrált :-)
A világ legegyszerűbb műve volt egyébként, tényleg nem kell hozzá nagy tudás, szóval bátran vágjon bele mindenki, mert mutatós, finom, és még Máté - akinek az eredeti végzettsége cukrász-, is megdicsérte.

Hozzávalók egy 24 centis (kisebb fajta) tortaformához:

4 tojás
4 evőkanál cukor
4  evőkanál liszt
fél csomag sütőpor
egy csomag vaníliacukor
2 marék tört mandula

baracklekvár
barackbefőtt

5dl habtejszín
1 csomag vaníliacukor

néhány kocka étcsoki
fél deci tej

A torta alapja a múltkor leírt piskóta-recept alapján készült.
Azért feleztem meg a hozzávalók mennyiségét, mert ezt a piskótát nem félbevágtam, és úgy töltöttem meg, hanem csak egy alapot adott az egésznek.
A mandula nem kötelező, én véletlenül találtam itthon, ezért feldobtam vele, de nem kell rohanni a boltba, ha esetleg elfogyott volna.

Miután megsült, vártam kicsit, hogy kihűljön, majd egy vékony csíkot levágtam a tetejéről, és az alját megkentem (nagymama-féle, házi) baracklekvárral. A tetejét meg lehet kóstolni, vagy dísznek is fel lehet akár használni. A lényeg csak annyi, hogy a belseje jobban felszívja a lekvárt, mint a teteje.
Erre pakoltam a feldarabolt barackot (persze frissből lett volna az igazi, de az nem volt kéznél - igazából bármilyen gyümölcs használható, csak passzoljon hozzá a lekvár)

A tetejére került a tejszín, amit géppel felvertem egy csomag vanílíás cukor hozzáadása után - nálam még mindig favorit a Meggle Cukrászhabja, csak ajánlani tudom!

Hógolyó-torta

Ha eddig kész, mehet a hűtőbe, minél tovább (álljon össze jól a hab).
A csokit a tejjel megolvasztottam, és a fakanál segítségével csíkokat csorgattam a tetejére - és ment is vissza azonnal a hűtőbe, mert a meleg csoki hajlamos az elmázolódásra.:-)

Barackos tortához barackpálinka dukál