2013. május 25., szombat

Tea kisokos


Teának nevezzük a teacserje szárított leveleiből és rügyeiből készülő főzetet, valamint az egyéb szárított növényekből, fűszerekből vagy gyümölcsökből készülőket is. A legfontosabb ültetvények a Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sri-Lanka, Ceylon (pl. Lipton tea), Japán.

Különböző színű teák balról jobbra haladva:
Green tea (Bancha, Japan), Yellow tea (Kekecha, China), Oolong tea (Kwai flower, China) és Black tea (Assam Sonipur Bio FOP,  India) [Forrás]
A különböző teafajták különböző hőmérsékletű vizet és áztatási időt igényelnek, hogy a legjobb minőségű italt kapjuk. Általános érvényű azonban, hogy csapvíz, vagy állott víz helyett forrásvizet célszerű használni. A csészét kevés forróvíz lötykölésével melegítsük fel, majd a vizet öntsük ki, és csak ezután tegyük bele a teát. Mindig a teára öntsük a vizet, és ne a leveleket/tasakot tegyük a vízbe. Egyesek szerint az áztatás idejére a csészét le kell fedni. Világosabb teához inkább kevesebb, sötétebbhez inkább több levelet adjunk, ne az időt rövidítsük, mert akkor nem jön ki az íze. Soha ne áztassuk túl a teát, az idő letelte után távolítsuk el, különben keserű lesz az ital. Ha tasakos teát használunk, ne nyomkodjuk ki a tasakot.
Megemlítendő, hogy a tasakos teákba nem a levelek legjavát válogatják, hanem a maradékot, akár nem is egy helyen növő fákról, így a minőség sem lesz egyenletes. A lemorzsolt levelekből párolognak az illóolajok, így sokkal kevésbé intenzív íz érhető el általuk. A tasakban ráadásul nincs elég helyük tágulni az ázás során.
A levelek koffeint tartalmaznak, a kinyert mennyiség a főzés időtartamától is függ, minél tovább főzzük(-áztatjuk), annál több oldódik ki belőlük. A tea színe nincs összefüggésben a koffeintartalmával, egészen világos teák is tartalmazhatnak többet, mint a sötétebbek.
Koffeintartalom kávéban és teában
8 oz. serving
Caffeine (mg)
Coffee, brewed
80-135
Coffee, drip
115-175
Coffee, instant
65-100
Coffee, decaffeinated
5-15
Espresso
(2 oz. serving size)
100

Tea, Black
(tea bag or loose leaf)
50-65

Tea, Green
15-35
Tea, White
10-25
Tea, Oolong
15-50

Tea
Mennyiség
Víz hőmérséklet
Áztatás
Fekete tea
0.5 tk/csésze
96°C
3 perc
Zöld tea­
1 tk/csésze
65-80°C
3-4 perc
Oolong
0.5 tk/csésze
90°C
3-6 perc
Fehér tea
1 tk/csésze
80-85°C
7-9 perc
Vörös tea (Pu-erh)
0.5 tk/csésze
96°C
3-7 perc
Sárga tea
1 tk/csésze
90°C
3 perc
Rooibos
1 tk/csésze
96°C
3-5 perc
Honeybush
1 tk/csésze
96°C
5-8 perc

Teafajták:

Zöld tea
A zöld teát ugyanarról az ültetvényről nyerik, mint a feketét, a különbség nem a növényben, hanem az elkészítési folyamatban van. A zöld teát levegőn szárítják, majd gőzölik vagy serpenyőben sütik, feltekerik és újra melegítik. A zöld és a fehér teát kezelik a legkevesebbet a négy fajta közül. Főleg Japánból származik, ahol a belőle készült fagyi is nagyon népszerű. Súlycsökkentő hatást tulajdonítanak neki, valamint csökkenti az esélyét a szívbetegségeknek és a ráknak.

Fekete tea
A kezelés során a leveleket hosszan oxidálják és fermentálják, ennek a fajtának a legmagasabb a koffeintartalma és intenzívebb az íze is. Nevét a levelek színéről kapta, amelyek az előkészítés során megfeketednek. A teákat általában csak bizonyos ideig lehet tárolni, mielőtt elveszítik a frissességüket és ízüket, a fekete teákat azonban évekig is el lehet tenni. Csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti a stroke és a szívbetegségek esélyét. Fekete teák például a Nilgiri, Assam, Lapsang Souchong, Earl Grey, Darjeeling.

Oolong tea
Az oolong tea különleges ízét a különleges előkészítéssel érik el. A leveleket napon és levegőn szárítják, majd kosarakba teszik, és addig rázzák, míg a széleik sérülnek. Ekkor részleges oxidáció következik be, és a tea íze és koffeintartalma előjön. Az oxidációt később pörköléssel állítják meg. Számos pozitív hatása ismert: 157%-kal több zsírt éget, mint a zöld tea, enyhíti a diabéteszt, ekcémát, allergiás tüneteket.

Fehér tea
A többi teával ellentétben a fehér teát rügyekből készítik, amelyeket az aratáskor bolyhok borítanak, amik a gőzölés során teljesen kifehérednek, innen kapta a nevét. Ezt a teát kezelik a legrövidebb ideig. Drágább a többi teánál, az íze sokkal lágyabb, és az aratása csak rövid ideig lehetséges. Kimondottan alacsony a koffeintartalma. Többek között erősíti az ereket, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Gyógyteák
Gyógyteának a gyógynövényekből készült főzetet nevezzük. Ezekhez az italokhoz a növények részeit (gyökerét, levelét, virágát) használják, nem összekeverendőek az ízesített teákkal, amik viszont a teacserje leveleiből készülnek. Ilyen gyógyfőzeteket évezredek óta használnak, számtalan pozitív hatásuk ismert, de bizonyos fajtákat csak kis mennyiségben szabad fogyasztani, különben allergiás reakciókat vagy maradandó károsodást is okozhatnak. Egyes gyártók ezért feltüntetik az összetevőket és a lehetséges mellékhatásokat a dobozon, de mindig érdemes alaposan utánajárni. Gyógyteákból amúgy is óriási a választék, külön bejegyzést érdemelnek.

Ági