Teának nevezzük a teacserje szárított leveleiből
és rügyeiből készülő főzetet, valamint az egyéb szárított növényekből,
fűszerekből vagy gyümölcsökből készülőket is. A legfontosabb ültetvények a
Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sri-Lanka, Ceylon (pl. Lipton tea), Japán.
Különböző színű teák balról jobbra haladva: Green tea (Bancha, Japan), Yellow tea (Kekecha, China), Oolong tea (Kwai flower, China) és Black tea (Assam Sonipur Bio FOP, India) [Forrás] |
A különböző teafajták különböző
hőmérsékletű vizet és áztatási időt igényelnek, hogy a legjobb minőségű italt
kapjuk. Általános érvényű azonban, hogy csapvíz, vagy állott víz helyett forrásvizet
célszerű használni. A csészét kevés forróvíz lötykölésével melegítsük fel, majd
a vizet öntsük ki, és csak ezután tegyük bele a teát. Mindig a teára öntsük a
vizet, és ne a leveleket/tasakot tegyük a vízbe. Egyesek szerint az áztatás
idejére a csészét le kell fedni. Világosabb teához inkább kevesebb, sötétebbhez
inkább több levelet adjunk, ne az időt rövidítsük, mert akkor nem jön ki az
íze. Soha ne áztassuk túl a teát, az idő letelte után távolítsuk el, különben
keserű lesz az ital. Ha tasakos teát használunk, ne nyomkodjuk ki a tasakot.
Megemlítendő, hogy a tasakos teákba nem a
levelek legjavát válogatják, hanem a maradékot, akár nem is egy helyen növő fákról,
így a minőség sem lesz egyenletes. A lemorzsolt levelekből párolognak az
illóolajok, így sokkal kevésbé intenzív íz érhető el általuk. A tasakban
ráadásul nincs elég helyük tágulni az ázás során.
A levelek koffeint tartalmaznak, a kinyert
mennyiség a főzés időtartamától is függ, minél tovább főzzük(-áztatjuk), annál
több oldódik ki belőlük. A tea színe nincs összefüggésben a koffeintartalmával,
egészen világos teák is tartalmazhatnak többet, mint a sötétebbek.
Koffeintartalom kávéban és teában
8 oz. serving
|
Caffeine (mg)
|
Coffee,
brewed
|
80-135
|
Coffee,
drip
|
115-175
|
Coffee,
instant
|
65-100
|
Coffee,
decaffeinated
|
5-15
|
Espresso
(2 oz. serving size) |
100
|
Tea,
Black
(tea bag or loose leaf) |
50-65
|
Tea,
Green
|
15-35
|
Tea,
White
|
10-25
|
Tea,
Oolong
|
15-50
|
Tea
|
Mennyiség
|
Víz hőmérséklet
|
Áztatás
|
Fekete tea
|
0.5 tk/csésze
|
96°C
|
3 perc
|
Zöld tea
|
1 tk/csésze
|
65-80°C
|
3-4 perc
|
Oolong
|
0.5 tk/csésze
|
90°C
|
3-6 perc
|
Fehér tea
|
1 tk/csésze
|
80-85°C
|
7-9 perc
|
Vörös tea (Pu-erh)
|
0.5 tk/csésze
|
96°C
|
3-7 perc
|
Sárga tea
|
1 tk/csésze
|
90°C
|
3 perc
|
Rooibos
|
1 tk/csésze
|
96°C
|
3-5 perc
|
Honeybush
|
1 tk/csésze
|
96°C
|
5-8 perc
|
Teafajták:
Zöld
tea
A
zöld teát ugyanarról az ültetvényről nyerik, mint a feketét, a különbség nem a
növényben, hanem az elkészítési folyamatban van. A zöld teát levegőn szárítják,
majd gőzölik vagy serpenyőben sütik, feltekerik és újra melegítik. A zöld és a
fehér teát kezelik a legkevesebbet a négy fajta közül. Főleg Japánból
származik, ahol a belőle készült fagyi is nagyon népszerű. Súlycsökkentő hatást
tulajdonítanak neki, valamint csökkenti az esélyét a szívbetegségeknek és a
ráknak.
Fekete
tea
A
kezelés során a leveleket hosszan oxidálják és fermentálják, ennek a fajtának a
legmagasabb a koffeintartalma és intenzívebb az íze is. Nevét a levelek
színéről kapta, amelyek az előkészítés során megfeketednek. A teákat általában
csak bizonyos ideig lehet tárolni, mielőtt elveszítik a frissességüket és
ízüket, a fekete teákat azonban évekig is el lehet tenni. Csökkenti a
koleszterin szintet, csökkenti a stroke és a szívbetegségek esélyét. Fekete
teák például a Nilgiri, Assam, Lapsang Souchong, Earl Grey, Darjeeling.
Oolong
tea
Az
oolong tea különleges ízét a különleges előkészítéssel érik el. A leveleket
napon és levegőn szárítják, majd kosarakba teszik, és addig rázzák, míg a
széleik sérülnek. Ekkor részleges oxidáció következik be, és a tea íze és
koffeintartalma előjön. Az oxidációt később pörköléssel állítják meg. Számos
pozitív hatása ismert: 157%-kal több zsírt éget, mint a zöld tea, enyhíti a
diabéteszt, ekcémát, allergiás tüneteket.
Fehér
tea
A
többi teával ellentétben a fehér teát rügyekből készítik, amelyeket az
aratáskor bolyhok borítanak, amik a gőzölés során teljesen kifehérednek, innen
kapta a nevét. Ezt a teát kezelik a legrövidebb ideig. Drágább a többi teánál,
az íze sokkal lágyabb, és az aratása csak rövid ideig lehetséges. Kimondottan
alacsony a koffeintartalma. Többek között erősíti az ereket, csökkenti a
koleszterinszintet és a vérnyomást.
Gyógyteák
Gyógyteának
a gyógynövényekből készült főzetet nevezzük. Ezekhez az italokhoz a növények
részeit (gyökerét, levelét, virágát) használják, nem összekeverendőek az
ízesített teákkal, amik viszont a teacserje leveleiből készülnek. Ilyen
gyógyfőzeteket évezredek óta használnak, számtalan pozitív hatásuk ismert, de
bizonyos fajtákat csak kis mennyiségben szabad fogyasztani, különben allergiás
reakciókat vagy maradandó károsodást is okozhatnak. Egyes gyártók ezért
feltüntetik az összetevőket és a lehetséges mellékhatásokat a dobozon, de
mindig érdemes alaposan utánajárni. Gyógyteákból amúgy is óriási a választék, külön bejegyzést érdemelnek.
Ági