Az egyetemista lét szinte kötelező velejárója az ipari mennyiségű kávé fogyasztása (ami aztán jó szokásként meg is marad). Az órák közti automatás, büfés kávé-csodák azonban a tapasztaltak szerint inkább csak haloványan emlékeztetnek valamire, amit igényesebb helyen elénk adnak Eszpresszó vagy Cappuccino jelszóra. Rövid összefoglaló, csak hogy tudjuk, mit is rendelünk:
Olaszos kávék
Eszpresszókávéról ( presszókávé, de olasz eredete után elnevezése "espresso") akkor beszélünk, ha a 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7 g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A rövidebb espresso-t ristretto-nak, a hosszabbat lungo-nak hívják. Ezek szolgálnak alapul a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és számos más kávéital készítéséhez. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2–4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém (crema) képződik. [Forrás: Wikipédia]
Doppio: dupla eszpresszó
Caffé Ristretto: rövid eszpresszó, 20 ml-be sűrítve
Caffé Americano: eszpresszó(k), extra hozzáadott forróvízzel
Espresso machiato: eszpresszó kis tejhabbal díszítve
Latte Macchiatto: az eszpresszót öntik a kb. 2,5 dl meleg habosított tejbe, tetejét tejhabbal díszítik
Cafe Latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, tetején 1 centi tejhabbal
Cappuccino: 1/3 eszpresszó, 40 ml gőzölt tej és tejhab, esetleg kakaóporral vagy fahéjjal meghintve
Bécsi jellegű kávék
Melange: hagyományosan kávé és tej fele-fele arányban, tetején tejhabbal, Magyarországon gyakran kerül alá méz
Kapuziner: tejszínhabos kávé, kakaóporral megszórva
Frappé: görög eredetű, hideg hosszú kávé, instant kávéporból, tejporból és cukorból készül, felrázva, jégkockákkal, 3-4 dl
Jeges kávé: kávé jéggel, sok helyen inkább desszertként értelmezhető a hozzáadott vaníliafagylalt miatt
Instant kávé: 100% valódi kávé, adalékanyag nélkül
3in1, 2in1 instant kávé: tejport (és cukrot), valamint különböző adalékanyagokat tartalmaz
Ági