2013. július 5., péntek

Meggyes kuglóf

Úgy esett, hogy volt a hűtőben egy doboz meggy, ami sehogy nem akart elfogyni. Ahhoz, hogy lekvárt csináljak belőle, kevés volt, az Emberem nem szereti a gyümölcsös húsokat, így szósz vagy mártás se jöhetett szóba. Átjött A., aki úgy látszik mérhetetlenül unatkozik, és nekiálltunk magozni. A meggy egy része kuglófban végezte, másik felével panna cottát ízesítettünk.



Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 22 g élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 80 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 280 ml tej
  • kb. 3 nagy marék magozott meggy 

Az élesztőt kis cukorral felfuttatom egy kis langyos tejben, majd mindent összegyúrok, és gyorsan bedagasztom, kb. 5 perc alatt. Én elkövettem azt a hibát, hogy nem csöpögtettem le eléggé a meggyet, így a tészta még bőven vett fel lisztet.

Letakart tálban duplájára kelesztettem, kicsit átgyúrtam, kivajazott kuglóf formában még fél órát kelesztettem, majd 200 fokon tűpróbáig sütöttem.