2015. szeptember 1., kedd

Áfonyás sajttorta

Vivi barátnőnk születésnapi tortaorgiájára neveztünk ezzel a darabbal. Több gyümölccsel, kicsit édesebb alappal nem csak sajtimádók fogyaszthatják. Így, ebben a formájában a "Felnőttes" címmel tüntette ki a zsűri.


Hozzávalók:
Az aljához:
  • 1 cs KorpoVIT keksz
  • 55 g dió (darált)
  • 30 g kristálycukor
  • 100 g vaj
A krémhez:
  • kb 500 g natúr krémsajt (pl.: 3 doboz Philadelphia original, 3 natúr tömlős)
  • 160 g kristálycukor
  • 1 cs tejszínes pudingpor
  • 2 kis doboz tejföl (20%-os)
  • 3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 3 db tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 250 g fekete áfonya
A tortaformába (32-es) sütőpapírt csatolunk, a kilógó részét letépkedjük. Ezután alufóliába csomagoljuk, hogy ne folyhasson bele víz (ha belefolyik is kicsit, azt is túléli a torta).
A kekszet és a diót ledaráljuk, a vajjal és a cukorral alaposan összekeverjük. A formába öntjük és lenyomkodjuk. A forma fala mellett érdemes magasítani. Beleszórjuk az áfonya 2/3-át.



A krém hozzávalóit simára turmixoljuk, majd az áfonyára öntjük.
A tortát 1-2 centi magasságig vízzel töltött tepsibe állítva 120 fokon kb 90 percig sütjük. A végén a közepének kicsit még remegnie kell. Hagyjuk lassan hűlni (ez is a titka annak, hogy ne repedjen), majd hosszú órákra helyezzük hűtőbe.
A maradék áfonyát felfőztem kis vízzel, cukorral, kevés fahéjjal és a tetejére öntöttem.

A recept alapja innen származik:  apróséf.hu