2015. augusztus 24., hétfő

Burgonyafánk

A múltkori szarvaspörkölt tökéletes kiegészítőjének bizonyult a Horváth Ilona-féle burgonyafánk. Ha édesre készül, lekvárral is fogyasztható desszertként. 


Hozzávalók:
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • kevés tej
  • 1 ek olaj vagy csapott ek zsír

Az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd összedolgozzuk a liszttel, a burgonyával, a tojássárgákkal és a sóval. Annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű, kelt tészta keménységű masszát kapjunk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ezután egy órahosszat letakarva pihentetjük, majd bő forró zsiradékban szép pirosra sütjük. Sülés közben a kis fánkok gömbölyűre duzzadnak, és ha nem sűrűn raktuk serpenyőbe, maguktól is megfordulnak. (A burgonyafánkot a dagasztás során reszelt szerecsendióval ízesíthetjük.)
Én bő dupla adagot készítettem, így lett kb 60 db, kézzel formázott gombócom, amit végül nyolcan pillanatok alatt elpucoltunk.