A múltkori szarvaspörkölt tökéletes kiegészítőjének bizonyult a Horváth Ilona-féle burgonyafánk. Ha édesre készül, lekvárral is fogyasztható desszertként.
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 25 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- kevés tej
- 1 ek olaj vagy csapott ek zsír
- só
Az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd összedolgozzuk a liszttel, a burgonyával, a tojássárgákkal és a sóval. Annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű, kelt tészta keménységű masszát kapjunk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ezután egy órahosszat letakarva pihentetjük, majd bő forró zsiradékban szép pirosra sütjük. Sülés közben a kis fánkok gömbölyűre duzzadnak, és ha nem sűrűn raktuk serpenyőbe, maguktól is megfordulnak. (A burgonyafánkot a dagasztás során reszelt szerecsendióval ízesíthetjük.)