Február közepén szarvaspörkölt bográcsban? A tél legjobb pillanata!
Hozzávalók (kb. 7 kiadós adaghoz):
- 2,3 felpucolt szarvashús
- 3,5-4 dl vörösbor
- 1/2 kg csiperke gomba
- 1 nagy fej hagyma/fél kg hús
- 1 nagy gerezd fokhagyma/fél kg hús
- 2 púpos ek kacsazsír
- 2 dl olaj
- 1 nagy tv paprika
- 1 nagy paradicsom
- ~150 g áfonyadzsem, minél magasabb gyümölcstartalommal
- 1 nagy babérlevél/70 dkg hús
- 15-20 borókabogyó
- 1 tk édes őrölt pirospaprika
- 1 ek Édes Anna
- Erős Pista
- 1 púpos kávéskanál kakukkfű
- 1 púpos kávéskanál őrölt rozmaring
- 1 púpos kávéskanál őrölt kömény
- 1 púpos tk bors
- só
Az alaposan felpucolt húst feldaraboljuk, max. két cm vastagságú téglákra, ezt a kacsazsíron elkezdjük megsütni. A borsot itt beletesszük. Addig sütjük/pároljuk, míg az összes véres színe eltűnik, eddig sok levet ereszt (abalé). Ezt leöntjük róla és félretesszük. Ezután olajon pirítjuk egy keveset a húst (oda nem égős serpenyőben). Kiszedjük a húst, és az olajon üvegesre sütjük az összedarált/felaprított hagymát és fokhagymát, valamint a felcsíkozott paprikát. Visszatesszük a húst az edénybe, hozzáadunk 3 dl bort és minden mást (az abalevet is, a sót viszont nem!). 2 percenkénti kevergetés mellett közepes lángon ~3,5-4 órán át főzzük, folyamatosan pótolva az elfőtt vizet. Lehetőség szerint az utolsó órában bográcsban főzzük szabad tűzön.
Az utolsó fél órában sózzuk, valamint hozzáadjuk a maradék bort.
Krumplifánkkal, fűszeres steakburgonyával, áfonyalekvárral tálaljuk.