2016. február 22., hétfő

Szarvaspörkölt

Február közepén szarvaspörkölt bográcsban? A tél legjobb pillanata! 



Hozzávalók (kb. 7 kiadós adaghoz):

  • 2,3 felpucolt szarvashús
  • 3,5-4 dl vörösbor
  • 1/2 kg csiperke gomba
  • 1 nagy fej hagyma/fél kg hús
  • 1 nagy gerezd fokhagyma/fél kg hús
  • 2 púpos ek kacsazsír
  • 2 dl olaj
  • 1 nagy tv paprika
  • 1 nagy paradicsom
  • ~150 g áfonyadzsem, minél magasabb gyümölcstartalommal
  • 1 nagy babérlevél/70 dkg hús
  • 15-20 borókabogyó
  • 1 tk édes őrölt pirospaprika
  • 1 ek Édes Anna
  • Erős Pista
  • 1 púpos kávéskanál kakukkfű
  • 1 púpos kávéskanál őrölt rozmaring
  • 1 púpos kávéskanál őrölt kömény
  • 1 púpos tk bors


Az alaposan felpucolt húst feldaraboljuk, max. két cm vastagságú téglákra, ezt a kacsazsíron elkezdjük megsütni. A borsot itt beletesszük. Addig sütjük/pároljuk, míg az összes véres színe eltűnik, eddig sok levet ereszt (abalé). Ezt leöntjük róla és félretesszük. Ezután olajon pirítjuk egy keveset a húst (oda nem égős serpenyőben). Kiszedjük a húst, és az olajon üvegesre sütjük az összedarált/felaprított hagymát és fokhagymát, valamint a felcsíkozott paprikát. Visszatesszük a húst az edénybe, hozzáadunk 3 dl bort és minden mást (az abalevet is, a sót viszont nem!).  2 percenkénti kevergetés mellett közepes lángon ~3,5-4 órán át főzzük, folyamatosan pótolva az elfőtt vizet. Lehetőség szerint az utolsó órában bográcsban főzzük szabad tűzön.
Az utolsó fél órában sózzuk, valamint hozzáadjuk a maradék bort.
Krumplifánkkal, fűszeres steakburgonyával, áfonyalekvárral tálaljuk.