A bruschetta (bruszketta) Olaszországból származik, előételként vagy étkezések között fogyasztják. Pirított kenyérszeletet jelent, melyet olívaolajjal locsolnak, fokhagymával dörzsölnek és sóznak, borsoznak. Feltétként paradicsomot, sonkát, pástétomot kínálnak hozzá.
Hozzávalók:
- paradicsom
- bazsalikom, lehetőleg friss
- só
- bors
- olívaolaj
- egy csepp ecet
- fokhagyma
- pékáru
Érdemes vastag húsú, kevés magot tartalmazó paradicsomot választani, például lukullusz paradicsomot. Szeletelés előtt meghámozhatjuk. A magot és a levét távolítsuk el, így nem áztatja el a kenyeret. Tetszőleges alakúra és méretűre aprítjuk, összekeverjük a bazsalikommal, csipet sóval, borssal, olívaolajjal. A pékárut kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd megpirítjuk és bedörzsöljük fokhagymával, esetleg sózzuk, borsozzuk.
A bruschettát a paradicsom és a bazsalikom frissessége igazi könnyű nyári harapnivalóvá teszi.