2016. június 11., szombat

Paradicsomos bruschetta

A bruschetta (bruszketta) Olaszországból származik, előételként vagy étkezések között fogyasztják. Pirított kenyérszeletet jelent, melyet olívaolajjal locsolnak, fokhagymával dörzsölnek és sóznak, borsoznak. Feltétként paradicsomot, sonkát, pástétomot kínálnak hozzá.
  

Hozzávalók:
  • paradicsom
  • bazsalikom, lehetőleg friss
  • bors
  • olívaolaj
  • egy csepp ecet
  • fokhagyma
  • pékáru
Érdemes vastag húsú, kevés magot tartalmazó paradicsomot választani, például lukullusz paradicsomot. Szeletelés előtt meghámozhatjuk. A magot és a levét távolítsuk el, így nem áztatja el a kenyeret. Tetszőleges alakúra és méretűre aprítjuk, összekeverjük a bazsalikommal, csipet sóval, borssal, olívaolajjal. A pékárut kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd megpirítjuk és bedörzsöljük fokhagymával, esetleg sózzuk, borsozzuk. 
A bruschettát a paradicsom és a bazsalikom frissessége igazi könnyű nyári harapnivalóvá teszi.