2016. július 28., csütörtök

Répatorta



Hozzávalók (kb. 24 cm-es tortaformához):
A tésztához
  • 30 dkg rétesliszt (vagy finomliszt)
  • 3 db tojás
  • 30 dkg sárgarépa (reszelt)
  • 1.5 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj ízlés szerint (vagy reszelt citromhéj)
  • 1 csomag sütőpor

A mázhoz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek vaj
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé

A cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal és/vagy citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjékből csipet sóval habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük. A máz hozzávalóit kb. méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele. Használhatjuk hozzá a citromkémet is.
sütési hőfok: 180-200 °C
Ha a máz tojássárgáját még hozzáadjuk a tésztához, használjunk kevesebb olajat.

Recept innen.