Hozzávalók (kb. 24 cm-es tortaformához):
A tésztához
- 30 dkg rétesliszt (vagy finomliszt)
- 3 db tojás
- 30 dkg sárgarépa (reszelt)
- 1.5 dl napraforgó olaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint (vagy reszelt citromhéj)
- 1 csomag sütőpor
A mázhoz
- 10 dkg porcukor
- 2 ek vaj
- 1 db tojásfehérje
- 1 teáskanál citromlé
A cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal és/vagy citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjékből csipet sóval habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük. A máz hozzávalóit kb. méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele. Használhatjuk hozzá a citromkémet is.
sütési hőfok: 180-200 °C
Ha a máz tojássárgáját még hozzáadjuk a tésztához, használjunk kevesebb olajat.
Recept innen.