2017. szeptember 3., vasárnap

Citrusos babgulyás


Hozzávalók:

  • 30 dkg szép marhahús
  • 20 dkg disznóhús
  • libarzsír
  • füstölt (mangalica) szalonna
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tv paprika / 10 dkg hús
  • 2 paradicsom
  • 3 közepes fehérrépa
  • 5 nagy sárgarépa
  • 1/3 fej karalábé
  • 2 vörösbabkonzerv
  • 1 nagy babérlevél
  • 3 nagyobb csipet római kömény
  • 3 tk Édes Anna
  • 20 cm rozmaring (levelek)
  • bors
  • petrezselyem
  • 1 citrom
  • rebarbara
  • pirospaprika
  • 3 nagy csipet Húsvarázs ételízesítő
  • 2 nagy csipet Magyaros ételízesítő
A húsokat ujjnyi vastag szeletekre vágom, grillen megkapatom. A deformált részeit (szélét stb) levágom, maradékot felkockázom. Libazsíron kisütöm a szalonnát (füstös ízt ad), aztán kiveszem a maradékát. Megturmixolom a hagymát, és a zsírba teszem, üvegesre sütöm. Leturmixolom a paprikát, és ráöntöm a hagymára a 3 csipet pirospaprikával és az Édes Annával. A félretett húst és szalonnát is leturmixolom, a kockázott hússal az eddigiekhez adom. Hozzáadom az ételízesítőket és annyi vizet, hogy ellepje. Lassú kevergetés mellett főzöm.
Kuktába rakom, felöntöm vízzel, a gőz fütyülésének kezdete után még kb. 20 percet főzöm.
Kinyitom a kuktát, beleteszem a fűszereket és a megtört fokhagymát, valamint a zöldségeket (kivéve a petrezselymet és a rebarbarát) - szóval mindent. Belefacsarok egy fél citromot. Főzöm.
Végén sózom.
Miután elzártam a gázt, még belefacsarok majdnem egy fél citromot.
A petrezselyem leveleket apróra szelem, a rebarbara szárat 1 mm vékonyra vágom, ezekkel díszítem a feltálalt levest.