Hozzávalók:
- 1/2 kg libamáj
- min. 1/2 kg liba testháj
- só
- bors
- rozmaring
- római kömény
- 1/2 dl tokaji aszú
- kalács
- vaj
A hájat összeszeletelem, kevés vizet öntök rá és elkezdem kisütni.
Eközben a májat egy kis alapterületű, sütőbe helyezhető edénybe teszem.
A libamájat TILOS megsózni, mert akkor megkeményedik - mi pedig omlósra szeretnénk.
Egy pici csipet borsot őrlök rá, egy leheletnyi római kömény és 5 levél rozmaring kerül bele, valamint fél dl tokaji aszú. Ha lehet, hagyjuk állni fél órát, órát, közben forgassuk át néha.
A forró, aranysárga zsírt lassan átmerem egy edénybe, így hűtöm. Ezután öntöm a májra, ekkor a zsír kicsit elszíneződik. Addig öntöm, hogy legalább fél centire ellepje.
A sütőben ~130 °C-on 40 percig sütöm lefedve.
Ha megszúrom és még véres: a hőmérsékletet felemelem 160 °C-ra, fedő nélkül addig sütöm, míg már nem lesz véres.
Hagyom kihűlni (gyors hűtésnél alul víz keletkezik, ezt le kell róla önteni).
Hidegen tálalom szeletelt, vajon megpirított kalács szeletekkel és rebarbara lekvárral.