- 6 db tejes kifli
- 450 ml 2,8%-os tej
- 1 db vaníliarúd (belseje és héja)
- 40 g vaj
- 75 g mák (darált)
- 75 g porcukor
- 4 evőkanál virágméz
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
- csipet kardamom
A 6 db kiflit saját sütésű kiflikkel helyettesítettem, amiknek a tésztája a croissant tésztája volt.
"Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.
A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.
Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!), hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.
Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget, kardamomot. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan).
A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc).
A kész gubát melegen tálaljuk."