2017. szeptember 3., vasárnap

Mákos guba




Hozzávalók:

  • 6 db tejes kifli
  • 450 ml 2,8%-os tej
  • 1 db vaníliarúd (belseje és héja)
  • 40 g vaj
  • 75 g mák (darált)
  • 75 g porcukor
  • 4 evőkanál virágméz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
  • csipet kardamom
A 6 db kiflit saját sütésű kiflikkel helyettesítettem, amiknek a tésztája a croissant tésztája volt.


"Egy 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, elkezdjük előmelegíteni a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük.

A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk.

Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk (óvatosan, össze ne törjön a kifli!), hogy a kiflik mindenütt átnedvesedjenek.

Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget, kardamomot. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele (még mindig nagyon óvatosan).

A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc).

A kész gubát melegen tálaljuk."
Recept innen.