"A torta átmérője 22 cm, magassága 12 cm
22 cm a forma, a kisült piskótát 4 lapba vágtam. 🎥Piskóta elkészítése: https://youtu.be/MUYWgZcBp8I 🎥OREO tortakrém: https://youtu.be/w2DVALytIPA 🎥 Svájci vajkrém: https://youtu.be/xGtOVUn4n_E Díszítéshez: a vajkrém 1/3 része, összesen kb 15 db oreo keksz, 10 dkg csoki és 3 ek olaj a csurgatáshoz."
----------------------------------------------------------
Én 20 centis piskótát sütöttem a következő anyaghányaddal. A krém lehetett volna több, a piskóta kevesebb, de összességében friss volt és lágy, kellemes.
piskóta
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 14 dkg liszt
- 1 dkg kakaópor
OREO kekszes tortakrém - 20 cm
- 4 dl habtejszín
- 20 dkg Mascarpone
- 8 dkg fehércsoki
- 2,5 ek porcukor
- 4 db oreo keksz
svájci vakrém
- 3 db tojásfeherje (L méret)
- 150 gramm kristálycukor
- 250 gramm vaj
díszítés
- 10 OREO keksz
- olvasztott csoki
A piskóta piskóta.
A krémhez a lereszelt kekszeket összekeverjük a Mascarponéval, illetve a megolvasztott csokival. A habtejszínt előbb lassan, majd gyorsan felverem, hozzáadom a cukrot, majd óvatosan az előbbi keveréket.
Szeletenként 2 picire tördelt kekszet és olvaszott csokit teszek a krémrétegbe.
Kívülről is vékonyan bevonom.
A svájci vajkrémhez a fehérjéket és a cukrot gőz fölött olvadásig melegítem, folyamatosan kevergetve. Kihűlésig habbá verem, vége felé adagolom hozzá a szobahőmérsékletű vajat.
A már kifagyasztott tortát 2 rétegben bevonom. Megint hűtöm.
A torta tetejére olvasztott csokit öntök, hogy lecsorogjon a szélén kicsit. Amíg még lágy, kekszeket, oreós táblás csokit nyomok bele, közé pedig habrózsákat a félretett vajkrémből (abba mehet még darált keksz).
Tapasztalat: a svájci vajkrémet nem szabad túl keményre verni, mert akkor kenhetetlen lesz. A hűtőbe rakott maradék krémet már nem tudtam szépen kinyomni a tetejére, illetve kicsit szét is vált, folyt.