2021. december 13., hétfő

Piskóta - technika

karikában sütéshez: 1 tojáshoz 2,5 dkg liszt
lap sütéséhez: 1 tojáshoz 2 dkg liszt

A piskótához nagy habüstbe tesszük a tojásfehérjéket, vékonyszálú habverővel habbá verjük. Mikor kb.70-80%-os a keménység, legalább 2-3 részletben hozzáadjuk a cukor 2/3-át.

Kicsi habüstbe tesszük a sárgájákat a cukor 1/3-ával, vastagszálú habverővel olvadásig és fehéredésig verjük.

Egy habkártyányi habot teszünk a sárgájába, fellazítjuk vele, majd a teljes masszát beleöntjük a fehérjébe. Itt már fakanállal keverjük, hogy össze ne törjön. Nem kell teljesen összedolgozni.

Beleszitáljuk a lisztet és az egyéb szárazanyagot, pl. kakaót 3-4 részletben, közben folyamatosan keverjük.

Sütőlemezre (alacsony peremű tepsi) sütőpapírba csomagolt kis tortakarikát helyezünk, azt megtöltjük a krémmel. Technika: elsimítás habkártyával, középről kifelé, ha középen kis mélyedés keletkezik, az még jó is, úgyis megemelkedik a sütőben.

180 °C-os, enyhén gőzös (= piskóta saját gőze) sütőben sütjük ???-35 (kakaó miatt több) percig, majd onnantól tűpróbáig (hurkapálca próbáig).

Kivétel után tetejét enyhén meglisztezzük, saját, meleg sütőlemezére visszafordítjuk.

5-10 perc pihentetés után talpára fordítjuk, sokkolóba tesszük.

Hidegen kivágjuk a formából. (Technika: tetejével lefelé tartva lehúzzuk a sütőpapírt; kis méretű késsel, a teteje felől benyúlunk a karima mellett, és a kés élét végig enyhén a karima felé tartva haladunk körbe.)

(3) lappá vágjuk recés késsel. (Technika. az alsó szelet lehet kicsit vastagabb a többinél; a tetejéről a púpot le lehet vágni, ha nehéz lenne krémmel kijavítani szabályos alakúra; jobb úgy vágni, hogy egymáson van az összes réteg; a késsel csak néhány centi mélységig vágunk, haladunk körbe, végül teljesen keresztbe vághatjuk; a kés hegye mindig lógjon ki.)

A kihűlt piskótát frissentartó fóliába tekerve hűtőben egy hétig, fagyasztóban 2 hónapig tárolhatjuk (nem hús vagy hal mellett).