2012. május 23., szerda

Challah

Megnyitom a sort ezzel a kaláccsal (vagy Challah), amit nemrég találtam duende blogjában, és muszáj volt azonnal kipróbálnom. Az eredeti receptet annyiban módosítottam, hogy alig hagytam benne cukrot, hogy sós feltétekkel fogyaszthassam.


Hozzávalók:
  • 60 dkg sima liszt
  • 2 dkg élesztő (instant élesztő is lehet, át kell számolni)
  • 5 dkg cukor + 1 nagyobb csipet
  • 2 csapott tk só
  • ~2,5 dl meleg víz
  • 2 db nagy egész tojás
  • 1 dl étolaj
Az élesztőt felfuttatom egy kis cukorral és meleg vízzel, addig a száraz dolgokat összekeverem, utána összeöntöm őket. Hozzáadom az előre felvert tojást (így elvileg hamarabb sima lesz a tészta, ez gépi dagasztásnál szerintem nem számít sokat), de ebből egy kicsit félreteszek, és ezzel kenem meg a végén a kalácsokat.
Alapos dagasztás után egy óra kelesztés, aztán fonás. Hatágú fonással nagyobb kalácsokat készítek, ezekből szeletek vághatók. A négyes fonatok szendvics méretűek általában, azok laposak.


Utána fél óra pihentetés, tojás, és a fonatokra magokat nyomok, pl szezámmagot. Sütőpapíron, 160 °C-os sütőben 35-40 perc.