Hozzávalók:
- 60 dkg sima liszt
- 2 dkg élesztő (instant élesztő is lehet, át kell számolni)
- 5 dkg cukor + 1 nagyobb csipet
- 2 csapott tk só
- ~2,5 dl meleg víz
- 2 db nagy egész tojás
- 1 dl étolaj
Az élesztőt felfuttatom egy kis cukorral és meleg vízzel, addig a száraz dolgokat összekeverem, utána összeöntöm őket. Hozzáadom az előre felvert tojást (így elvileg hamarabb sima lesz a tészta, ez gépi dagasztásnál szerintem nem számít sokat), de ebből egy kicsit félreteszek, és ezzel kenem meg a végén a kalácsokat.
Alapos dagasztás után egy óra kelesztés, aztán fonás. Hatágú fonással nagyobb kalácsokat készítek, ezekből szeletek vághatók. A négyes fonatok szendvics méretűek általában, azok laposak.
Utána fél óra pihentetés, tojás, és a fonatokra magokat nyomok, pl szezámmagot. Sütőpapíron, 160 °C-os sütőben 35-40 perc.