ezt a kenyeret akkor szeretem készíteni, amikor a házi túró készítésénél sok leszűrt lé, savó marad
hozzávalók:
kb fél kg fehér liszt
fél kocka élesztő/pici cukor
3 dl savó + még a kenegetéshez
só
1 közepes méretű nyers reszelt krumpli
az élesztőt a szokott módon felfuttatjuk, és alaposan, energiát nem kímélve eldolgozzuk a többi hozzávalóval
meleg helyen duplájára kelesztjük
cipó alakúra formázzuk
újra kelesztjük, és megkenjük a tetejét savóval, majd mégegyszer, közvetlenül a sütőbe rakás előtt
előmelegített sütőben készre sütjük
sütés:
2 egymásra fordított veilingban sütöm, először a legnagyobb fokozaton (karancs)
időnként megnézem, hogy szépen sül-e már, és olyankor mindig újra átkenem savóval (minél türelmetlenebb vagyok, annál többször)
így szép vastag ropogós héjú kenyeret kapunk, amit egy felfordított kenyeres kosárra tettem kihűlni