2019. december 23., hétfő

Slanac



Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 3 ek tejföl
Tetejére:
  • 2 ek liszt
  • 1 ek só
  • 1-2 ek víz
Langyos tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt a cukorral.
Dagasztjuk, szobahőmérsékleten kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Deszkán 16 felé vágjuk, gömbölyítjük, fóliával letakarva 15 percig pihenni hagyjuk.
A gombócokból ~20 cm átmérőjű kört nyújtunk, feltekerjük, négyesével egymás mellé tesszük sütőpapírral bélelt tepsire, épp csak összeérjenek.
Fóliával vagy nedves konyharuhával letakarva még 20 percig pihentetjük őket.
200°C-on 15 percig sütjük a rudakat, majd a sóból és lisztből kevés vízzel palacsinta-tészta sűrű masszát keverünk és azzal finoman meglocsoljuk.
Még 5-10 percig sütjük.
Recept Limarától.