2013. október 14., hétfő

Lencsefőzelék

Szépséggel és gazdagsággal kecsegtet, mi az?
Plasztikai sebész férj. Lencsefőzelék Újévkor.



2013. október 6., vasárnap

Linzercsík


Egy A4-es tepsihez készítünk egy szokásos linzer lapot sok reszelt citromhéjjal. Kb. egy deci tejzsírt/puha vajat kikeverünk 2-3 ek sárgabarack lekvárral, reszelt citromhéjjal, 1 citrom levével, és annyi liszttel, hogy tejfölnél kicsit sűrűbb legyen. Ezzel a krémmel kenem meg a linzer lapot és együtt sütöm meg őket. A receptet az interneten találtam, és kicsit módosítottam rajta.

Gyümölcsleves



Szedret (ez adja a sötét színét), málnát, szilvát, őszibarackot összefőzünk cukros vízben. Egy epres pudingporra kiszedjük, végén egy pohár habtejszínt öntünk bele. Lehűtve tálaljuk.

Krumplis pogácsa

Újabb változat pogácsára.


2,5 dl tejzsírból, 1 dkg élesztőből (szokásos módon felfuttatva), 1-2 szem nyers vagy főtt lereszelt krumpliból kis marék sóval, 1-2 tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz, kelttésztát gyúrunk. Pihentetés után a szokásos módon kinyújtjuk, tojással bekenjük, berácsozzuk, igény szerint sóval díszítjük és kiszaggatjuk, majd újabb pihentetés után előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Keksz

Ezt a kekszet nyáron fagyihoz, kompóthoz szoktam kínálni, de természetesen a téli forrócsoki mellett is megállja a helyét. Lezárt kekszes dobozban sokáig eláll. Az eredeti receptet az interneten találtam, majd továbbfejlesztettem.


2,5 dl tejzsírból (ha nincs, puha vajból), 1 dl cukorból annyi liszttel, amennyit felvesz puha, gyurma állagú tésztát készítek. a sárgába egy csomag vaníliás pudingport, a barnába kakaóport teszek. diónyi golyókat formálok belőle és ellapítva tepsibe teszem, és pár perc alatt kisütöm őket. Késsel alávágva melegen felszedem őket. A mintát villával nyomtam bele.

Szezámmagos kifli



1 dkg élesztőt pici tejjel, cukorral felfuttatunk. A szokásos módon kelttésztát csinálunk belőle: 1 tojás, 2-3 ek olaj, 3 kk só, 3-4 dl aludttej/joghurt/kefir, annyi liszt amennyit felvesz. Amikor megkelt, kinyújtjuk, és megkenjük a házitej tetejéről leszedett zsírral (ha nincs, margarinnal), felcsavarjuk, fél órát pihentetjük. Megint kinyújtjuk, hosszú, keskeny téglalappá, és háromszögekre vágjuk. Ezeket feltekerjük, megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

2013. október 1., kedd

A sajtokról röviden

sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehénkecskejuh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.




2013. július 5., péntek

Meggyes kuglóf

Úgy esett, hogy volt a hűtőben egy doboz meggy, ami sehogy nem akart elfogyni. Ahhoz, hogy lekvárt csináljak belőle, kevés volt, az Emberem nem szereti a gyümölcsös húsokat, így szósz vagy mártás se jöhetett szóba. Átjött A., aki úgy látszik mérhetetlenül unatkozik, és nekiálltunk magozni. A meggy egy része kuglófban végezte, másik felével panna cottát ízesítettünk.


2013. június 27., csütörtök

Diós banánkenyér

Banánkenyérrel Londonban kínált meg egy tündéri csajszi, akinél dolgoztam. Elég szkeptikusan fogadtam el a letört darabot, előtte soha nem kóstoltam még, és valamiért nagyon rossz ötletnek tűnt. De az első falat után megint rájöttem, hogy igenis mindent* meg kell kóstolni!

Tepsis csirke



2013. június 16., vasárnap

Málnakrémes csokitorta

Két éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, és ez az idő pont elég volt arra, hogy rám ragadjon az ügyeletes tortafelelős szerepe.
A következő torta is az egyik kollegina születésnapjára készült.

Hozzávalók (24 centis tortaformához)
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • fél deci víz
  • 1-2 evőkanál kakaó


A piskótát a szokott módon elkészítettük, és kb. 30 perc alatt megsütöttük. Ha kész, érdemes levenni róla a tortaformát, úgy gyorsabban le fog hűlni.

Málnakrém:

  • 75 dkg málna
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 5dl habtejszín (vagy cukrászhab)


Ezt a málnakrém receptet érdemes megjegyezni, szerintem párszor fogom még használni.
A málnából pár szemet félretettünk a díszítéshez, a többit pedig leturmixoltuk egy botmixerrel. (Idényen kívül fagyasztottat is lehet hozzá használni, viszont ebben az esetben fontos megvárni, hogy kiolvadjon a málna a darálás előtt... Hacsak nem szeretnéd rózsaszín pöttyösre festeni a falat a konyhában...)
Mikor a málna már teljesen pürés lett, hozzáadtuk a pudingport, a cukrot, és a tejet, és egy kis lábosban elkezdtük főzni, addíg, amíg a pudingportól nem lett sűrű, és krémes.
Közben a tejszínt felvertük kemény habbá, és a végén a pudingos málnához kevertük.

Csokikrém

  • 3 tábla étcsoki
  • 1 dl tej
  • 5 dkg margarin


A csokit gőz fölött megolvasztottuk, elvertük a vajjal és a tejjel.

Mikor kihűlt a piskóta, félbevágtuk, megtöltöttük a málnás krémmel, és a végén bevontuk az olvasztott csokoládéval.

Az elismerés pedig nem maradt el végül. :)

2013. június 3., hétfő

Lasagne

A lasagneról nagyjából egyetlen emlékem van: Anyu egyszer, kísérletképpen tette elénk egy ebéd alkalmával. Mi pedig elkezdtünk nevetni, mert a egész zöld volt a fűszerek miatt (az ízével persze semmi baj nem volt). Ezután többször nem csinált nekünk, ami nagy hiba, mert ugyan kissé macerás, de finom és laktató étel, és nem mellékesen szinte mindig minden van hozzá.
Valójában a lasagne (vagy lasagna?) rakott tésztát jelent, ahol a tésztalapokat különböző rétegek választják el egymástól, például besamel, sajt, ragu. Készülhet hússal vagy anélkül, szósszal vagy anélkül, sőt, állítólag még tészta nélkül is. Az egymásra helyezett rétegeket sütőben sütik meg.
Bátran állíthatom, hogy ez egy autentikus olasz recept, legfeljebb több réteg tésztával lehetne csak bővíteni.