2017. április 17., hétfő

2017. február 22., szerda

Diós csiga

Eredetileg somodi kalács volt, mely Torockó legrégebbi ünnepi kalácsa. Tölteléke őrölt fahéj, vaj és mazsola. Hagyományosan járai agyagedényben sütik. Én dióval töltöttem és csigákra szeletelve sütöttem, így lett belőle tízórai.

2016. augusztus 21., vasárnap

Barackos fonat

Könnyű, aranysárga tésztájú péksütemény nyári gyümölcsök dicsőítésére.



2016. augusztus 20., szombat

Focaccia

A focaccia jellegzetes, hagyományos olasz lepénykenyér.
Az igazi olaszok is így készítik.



2016. augusztus 13., szombat

Rozmaringos tepsis csirke

Hozzávalók:
  • burgonya
  • csirkehús
  • néhány rozmaring ág
  • bors
  • fokhagyma
A krumplit felkockáztam, féli előfőztem, kissé megsóztam és kacsazsírral kikent tepsibe terítettem. Rengeteg gerezd fokhagymát dugtam közé, friss rozmaring ágakat helyeztem a tetejére. Erre fektettem a sózott-borsozott, (előpácolt, baconbe tekert, később sajttal megszórt) csirke nyársakat. Alufólia alatt kezdtem sütni 200 °C-on. Mikor a csirke megpuhult, fólia nélkül pirítottam még 15 percig.

2016. június 11., szombat

Paradicsomos bruschetta

A bruschetta (bruszketta) Olaszországból származik, előételként vagy étkezések között fogyasztják. Pirított kenyérszeletet jelent, melyet olívaolajjal locsolnak, fokhagymával dörzsölnek és sóznak, borsoznak. Feltétként paradicsomot, sonkát, pástétomot kínálnak hozzá.
  

2016. február 22., hétfő