2014. május 20., kedd

Rántott párizsi


Csak emlékeztető: ez is egy egyszerű feltét főzelékekhez.
Centi vastag szelet párizsit a hagyományos módon kirántunk.

2014. február 22., szombat

Túrógombóc

Csinálunk fél liter tejből vaníliás cukorral, citromhéjjal olyan tejbegrízt, mint a beton. Ha kihűlt, összegyúrjuk fél kg túróval. Gombócokat formázunk, és pirított prézlibe hempergetjük. Tejföllel, cukorral tálaljuk.


Sportszelet

Sportszeletből millió van fönn a neten, a mienk csak egy kicsit különbözik tőlük:
Mi nem darált kekszport használunk, hanem a linzerjellegű sütiknél kimaradt tésztákat üresen kisütjük, és a széleket is félretesszük erre a célra. Egy nagy tepsi sütinek kb. másfél méter széle van, és nem kell mindent egyszerre megenni.


A "maradékokat" (zserbó, mágnásdiós, almáspite... szélei) hagyjuk szépen megszáradni, és utána ledaráljuk. Utána úgy járunk el vele, mint a többi sportszelet receptnél, vajjal, pici tejjel vagy lekvárral, rumaromával, kakaóporral, cukorral összeállítjuk. Sűrű legyen. Én szoktam egy sütőpapírt tenni a kis tepsibe, arra nyomkodjuk a masszát. Hűtőben egy kicsit hűtjük, akkor könnyebb lesz elsimítani a tetejét a csokizásnál. Vastagon bevonjuk csokival. Megint megy a hűtőbe. Ha jól kihűlt, akkor a papír szélénél fogva könnyen ki tudom venni a tepsiből, és lehet szépen szeletelni.

Zserbó

Egyik lányomnak általános iskolában azzal hencegett az igazgatóhelyettes néni, hogy ő süti a világon a legfinomabb zserbót, de ő kijelentette, hogy én sütöm, és vitt is a hölgynek néhány szeletet bizonyítékul.


Paradicsomleves



"Ökumenikus" sólet


Rakott káposzta



2014. január 2., csütörtök

Lángos

Úgy rászoktunk az itthoni lángosozásra, hogy bódéból már nem is veszünk.


2013. december 24., kedd

Rizs

Nem tűnik annyira nagy kunsztnak a rizs készítés, mégis alaposan el lehet rontani.
Itt újabban így készül:

Kevés olajon megpirítom a rizsszemeket.
Felöntöm őket vízzel, sózom, fűszerezem.
Mikor felforrt a víz, visszaveszem kis lángra, lefedem, és kb. 15 percig békén hagyom - nem kavarni!
Ha már szinte nincs alatta víz, elzárom a lángot, és letakarom egy konyharuhával.

Így nem ég meg, nem lesz nedves, és nem tapad össze.

Sajtos-sonkás csirkemelltekercs


Hagymás paradicsomsaláta

1. tétel  A paradicsom minden ételt feldob.
2. tétel  A variációk száma végtelen.


Baleset történt, ez vöröshagymás

Citromtorta

A legfinomabb és legintenzívebb ízű citromkrém, amit valaha ettem.
Egyetlen pozitív folyománya egy buta szakáccsal való ismeretségnek.




2013. november 22., péntek

Krumplipüré

Ahogy nálunk készül:
  1. a puhára főtt krumpliról leöntöm a vizet, majd hagyom kicsit hűlni
  2. sózom, 2 kg krumplihoz kb 1,5 deci tejet és jó nagy maréknyi margarint adok
  3. krumplitörővel összetöröm, de nem homogén masszáig

Almás-magos csirke

Ez az étel is valahonnét egészen máshonnét indult. A végső csapást egy üvegcse tökmagolaj váratlan birtokba vétele mérte rá.