Nálunk a nagy családi összejövetelek fénypontja a pillanat, mikor nagypapám megérkezik az általa készített, 5 literes uborkás üvegben szállított franciasalátával. Sokan sokféleképpen készítik, de nekem ez a legfinomabb, ez az igazi. Horváth Ilonánál találtam rá egy nagyon hasonlóra.
2015. január 26., hétfő
2015. január 10., szombat
2014. augusztus 25., hétfő
Krumplisaláta
Hidegtálakhoz, de akár meleg ételekhez is szoktuk készíteni köretként ezeket a salátákat. Nincs kőbe vésett recept, csak irányvonalak, tetszés szerint alakíthatók a saláták.
2014. július 12., szombat
2014. május 20., kedd
Rántott párizsi
Csak emlékeztető: ez is egy egyszerű feltét főzelékekhez.
Centi vastag szelet párizsit a hagyományos módon kirántunk.
2014. február 22., szombat
Sportszelet
Sportszeletből millió van fönn a neten, a mienk csak egy kicsit különbözik tőlük:
Mi nem darált kekszport használunk, hanem a linzerjellegű sütiknél kimaradt tésztákat üresen kisütjük, és a széleket is félretesszük erre a célra. Egy nagy tepsi sütinek kb. másfél méter széle van, és nem kell mindent egyszerre megenni.
A "maradékokat" (zserbó, mágnásdiós, almáspite... szélei) hagyjuk szépen megszáradni, és utána ledaráljuk. Utána úgy járunk el vele, mint a többi sportszelet receptnél, vajjal, pici tejjel vagy lekvárral, rumaromával, kakaóporral, cukorral összeállítjuk. Sűrű legyen. Én szoktam egy sütőpapírt tenni a kis tepsibe, arra nyomkodjuk a masszát. Hűtőben egy kicsit hűtjük, akkor könnyebb lesz elsimítani a tetejét a csokizásnál. Vastagon bevonjuk csokival. Megint megy a hűtőbe. Ha jól kihűlt, akkor a papír szélénél fogva könnyen ki tudom venni a tepsiből, és lehet szépen szeletelni.
Zserbó
Egyik lányomnak általános iskolában azzal hencegett az igazgatóhelyettes néni, hogy ő süti a világon a legfinomabb zserbót, de ő kijelentette, hogy én sütöm, és vitt is a hölgynek néhány szeletet bizonyítékul.
2014. január 2., csütörtök
2013. december 24., kedd
Rizs
Nem tűnik annyira nagy kunsztnak a rizs készítés, mégis alaposan el lehet rontani.
Itt újabban így készül:
Kevés olajon megpirítom a rizsszemeket.
Felöntöm őket vízzel, sózom, fűszerezem.
Mikor felforrt a víz, visszaveszem kis lángra, lefedem, és kb. 15 percig békén hagyom - nem kavarni!
Ha már szinte nincs alatta víz, elzárom a lángot, és letakarom egy konyharuhával.
Így nem ég meg, nem lesz nedves, és nem tapad össze.
Hagymás paradicsomsaláta
1. tétel A paradicsom minden ételt feldob.
2. tétel A variációk száma végtelen.
Baleset történt, ez vöröshagymás |
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)