2015. július 14., kedd

Kekszek Angliából

Egyszer volt, hol nem volt, volt nekem egy 100 éves, tündéri rokonom Londonban, aki a kedvemért gyűjtött a barátnőitől angol keksz recepteket.

2015. január 26., hétfő

Franciasaláta

Nálunk a nagy családi összejövetelek fénypontja a pillanat, mikor nagypapám megérkezik az általa készített, 5 literes uborkás üvegben szállított franciasalátával. Sokan sokféleképpen készítik, de nekem ez a legfinomabb, ez az igazi. Horváth Ilonánál találtam rá egy nagyon hasonlóra.

2015. január 10., szombat

Amerikai palacsinta

Sokféle recept létezik amerikai palacsintára, én a következővel barátkoztam össze.

2014. augusztus 25., hétfő

Krumplisaláta

Hidegtálakhoz, de akár meleg ételekhez is szoktuk készíteni köretként ezeket a salátákat. Nincs kőbe vésett recept, csak irányvonalak, tetszés szerint alakíthatók a saláták.

2014. május 20., kedd

Rántott párizsi


Csak emlékeztető: ez is egy egyszerű feltét főzelékekhez.
Centi vastag szelet párizsit a hagyományos módon kirántunk.

2014. február 22., szombat

Túrógombóc

Csinálunk fél liter tejből vaníliás cukorral, citromhéjjal olyan tejbegrízt, mint a beton. Ha kihűlt, összegyúrjuk fél kg túróval. Gombócokat formázunk, és pirított prézlibe hempergetjük. Tejföllel, cukorral tálaljuk.


Sportszelet

Sportszeletből millió van fönn a neten, a mienk csak egy kicsit különbözik tőlük:
Mi nem darált kekszport használunk, hanem a linzerjellegű sütiknél kimaradt tésztákat üresen kisütjük, és a széleket is félretesszük erre a célra. Egy nagy tepsi sütinek kb. másfél méter széle van, és nem kell mindent egyszerre megenni.


A "maradékokat" (zserbó, mágnásdiós, almáspite... szélei) hagyjuk szépen megszáradni, és utána ledaráljuk. Utána úgy járunk el vele, mint a többi sportszelet receptnél, vajjal, pici tejjel vagy lekvárral, rumaromával, kakaóporral, cukorral összeállítjuk. Sűrű legyen. Én szoktam egy sütőpapírt tenni a kis tepsibe, arra nyomkodjuk a masszát. Hűtőben egy kicsit hűtjük, akkor könnyebb lesz elsimítani a tetejét a csokizásnál. Vastagon bevonjuk csokival. Megint megy a hűtőbe. Ha jól kihűlt, akkor a papír szélénél fogva könnyen ki tudom venni a tepsiből, és lehet szépen szeletelni.

Zserbó

Egyik lányomnak általános iskolában azzal hencegett az igazgatóhelyettes néni, hogy ő süti a világon a legfinomabb zserbót, de ő kijelentette, hogy én sütöm, és vitt is a hölgynek néhány szeletet bizonyítékul.


Paradicsomleves



"Ökumenikus" sólet


Rakott káposzta



2014. január 2., csütörtök

Lángos

Úgy rászoktunk az itthoni lángosozásra, hogy bódéból már nem is veszünk.


2013. december 24., kedd

Rizs

Nem tűnik annyira nagy kunsztnak a rizs készítés, mégis alaposan el lehet rontani.
Itt újabban így készül:

Kevés olajon megpirítom a rizsszemeket.
Felöntöm őket vízzel, sózom, fűszerezem.
Mikor felforrt a víz, visszaveszem kis lángra, lefedem, és kb. 15 percig békén hagyom - nem kavarni!
Ha már szinte nincs alatta víz, elzárom a lángot, és letakarom egy konyharuhával.

Így nem ég meg, nem lesz nedves, és nem tapad össze.

Sajtos-sonkás csirkemelltekercs