Egyszer volt, hol nem volt, volt nekem egy 100 éves, tündéri rokonom Londonban, aki a kedvemért gyűjtött a barátnőitől angol keksz recepteket.
1. Easter Biscuits
Hozzávalók:
- 85 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 tojás
- 170 g önkelő liszt (self-raising)
- csipet só
- 42 g ribizli
- 42 g vegyes aszaltgyümölcs darabok
- 1-2 ek tej
Kikenünk két tepsit. Kikeverjük a vajat és a cukrot a tojássárgával, beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a gyümölcsöket. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Hűvös helyen pihentetjük.
Gyengén átgyúrjuk és lisztes deszkán kb 6-7 mm vastagra nyújtjuk. 6 centis pogácsaszaggatóval kivágjuk, tepsire tesszük. A sütőt előmelegítjük 204°C-ra, és 20 percig sütjük a kekszeket.
Az első 10 perc után kivesszük, lekenjük tojásfehérjével és megszórjuk cukorral, majd újabb 10 percig sütjük.
2. Easter Biscutes
Hozzávalók:
- 170 g önkelő liszt
- 85 g vaj vagy margarin
- 85 g porcukor
- egy citrom reszelt héja
- vegyes fűszerek bőségesen
- 42 g ribizli
- 1 kis tojás
Adjuk a zsiradékot a liszthez, majd keverjük hozzá a cukrot, citromot, fűszereket. Ezután a ribizlit és annyi, jól felvert tojást, hogy sima tésztát kapjunk.
Vékonyra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, kb 16 db jön ki ennyi tésztából.
180°C-on 15-20 percig sütjük, amíg épp csak pirulni kezd.
Hűlés közben cukorral megszórjuk.
3. Shortbread Biscutes
A skót vajas keksz nemzeti büszkeség, mely egész Nagy-Britanniában elterjedt. Ünnepi csemege, mely hagyományosan csak egy egység cukrot, két egység vajat és három egység lisztet tartalmaz. alakja lehet kisebb korong, rúd (finger) vagy egy nagyobb, sütés után cikkekre szelt körlap.
Hozzávalók:
- 170 g sima liszt
- 55 g porcukor
- 115 g vaj
A cukrot a szitált liszthez adjuk, a felkockázott vajat jól beledolgozzuk. Zsírozott felületen 10 percet pihentetjük, majd zsírozott tepsibe helyezzük, villával jól megszurkáljuk. 163°C-on kb 45 percig sütjük. Cukrozzuk, szeleteljük.