2013. május 17., péntek

Kávé kisokos

Az egyetemista lét szinte kötelező velejárója az ipari mennyiségű kávé fogyasztása (ami aztán jó szokásként meg is marad). Az órák közti automatás, büfés kávé-csodák azonban a tapasztaltak szerint inkább csak haloványan emlékeztetnek valamire, amit igényesebb helyen elénk adnak Eszpresszó vagy Cappuccino jelszóra. Rövid összefoglaló, csak hogy tudjuk, mit is rendelünk:

2013. március 3., vasárnap

Kedvenc pogácsánk





Hozzávalók:


  • 1/4 kg túró
  • 1/4 kg vaj
  • 2-3 dl tejföl
  • kis marék só
  • 1/2 kocka élesztő
  • 3 tojássárgája 
  • liszt, amennyit felvesz
tetejére:
  • egész tojás
  • reszelt sajt, köménymag


A hozzávalókból a szokott módon kelt tésztát készítünk. fél óra pihentetés után kinyújtjuk, tojással megkenjük, reszelt sajttal bőven meghintjük. Az egyszerűség kedvéért kockákra vágjuk (vagy pogácsákat szaggatunk belőle). Forró sütőben kisütjük. A sütőrácsot (a mostani sütőmben) a legfelső sínbe csúsztatom, és akkor szépen megpirulnak a pogik, anélkül, hogy az aljuk megégne.

Kati

Málnalekvár



Hozzávalók:


  • 1 kg alma
  • 1 kg szilva
  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg cukor
  • fél kg málna



Ezt a lekvárt ősszel készítem. Összefőzöm az összedarabolt almát, szilvát, paradicsomot (a héjukat is). Ha már elfőtt a levéből, és megpuhult, akkor belekerül a málna is, többnyire a fagyasztóból. Kézi mixerrel összetöröm. Hozzáteszek kb 1 kg cukrot, és újra felforralom. Üvegekbe töltöm. Utána Petőfi módra, ágyban párnák közt kidunsztolom.

Ha nincs dugi málnánk, akkor málnalekvár is jó.

Kati

Gyümölcstea


A szilvakompót levéből pompás téli teát lehet csinálni. A kész fekete teához hozzáöntjük a fahéjas szegfűszeges szilvakompótlevet. Hidegen is, forrón is finom. Ízlés szerint, kb fele-fele arányban keverhetjük. Szoktunk még az őszibarack kompót levéből is készíteni, de bármelyik kompóttal ki lehet próbálni.



Kati

Kakaós csiga




Hozzávalók:


  • fél kocka élesztő
  • 4 ek cukor
  • kb 3 dl langyos tej
  • kb fél kg átszitált liszt
  • 1 tojás
  • jó két evőkanál langyos vaj
  • cukrozott kakaópor



Az elmorzsolt élesztőre rászórjuk a cukrot, és amikor elfolyósodott, hozzáöntünk egy kicsit a langyos tejből,  picit felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, és a többi tejet. Jól kidolgozzuk, kicsit pihentetjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a langyos vajat. Avval is jól kidolgozzuk. Duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk, megkenjük vékonyan vízzel, és rászórjuk a kakaós cukrot. Feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Kakaó helyett tölthetjük diós vagy fahéjas cukorral is.

Kati

Golyófasírt



Hozzávalók:

  • 1/2 kg darálthús
  • 2 tojás
  • áztatott kenyér (két zsömlényi)
  • gríz / hogy ne legyen nagyon lágy
  • só 
  • pirospaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • sok fokhagyma
  • egy-két szem főtt krumpli belereszelve nem rontja el
  • morzsa  a panírozáshoz

A vízbe áztatott kenyeret alaposan kinyomkodjuk, és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk, és prézlibe hempergetjük, majd forró olajban kisütjük.

Kati

Feketszedres gyümölcsjoghurt

A következő öntet önmagában is finom, de remekül illik sült húsokhoz, golyófasírthoz is.

Házi gyümölcsjoghurt
Hozzávalók:

  • tejföl
  • (házilag készült) natúr joghurt
  • szeder
  • cukor

1-1 arányú tejfölt és joghurtot összekeverünk az összetört szederrel, és egy pici cukorral. Tálalásig hűtőben tartjuk. Szoktam még áfonyalekvárral, málnalekvárral és őszibarack darabokkal is készíteni. Vigyázat, nem nulla kalóriás!

Kati

2013. február 5., kedd

Egyszerű szendvicskrémek

Nehéz az egyetemisták élete - a szendvicskészítés ötlete pedig egyértelműen abból adódott, hogy egy-egy előadás közt nem egyszerű megoldani az étkezést. Jobbára két opció áll rendelkezésünkre: előrecsomagolt, bolti, drága, "kitudjamivanbenne"-szendvicsek, vagy pedig az általános iskolából ismerős otthon szépen előre elkészített (és végtelenül unalmas) szendvicsek.

Vagy túlléphetünk a szalámin, a párizsin és a sonkán, és minimális időbefektetéssel, meg némi kreativitással készíthetünk szendvicskrémeket.



Sajtkrém:
  • 20 dkg vegyes sajt 
  • fél pohár tejföl
  • egy evőkanál vaj
Tulajdonképpen ez lesz az alapja mindennek. Minél többféle sajtot tudunk felhasználni, annál jobb, mi füstölt Karavánt, és egyszerű trappistát választottunk- ezek többnyire mindennel passzolnak. Ezeket lereszeljük, és egy tálban összekeverjük a tejföllel és a vajjal, és kész is van a világ leggyorsabb szendvicskréme.
Készült magos változat is: bőségesen kevertünk a krémbe napraforgómagot, lenmagot és szezámmagot. Érdemes egy picit várni, hogy összeérjenek.

Snidlinges sajtkrém:
  • sajtkrém
  • egy újhagyma
  • zöldfűszerek (oregánó, bazsalikom)
Az előbb leírt sajtkrémbe keverhetünk egy szál újhagymát felkarikázva vagy  - nem csak jól mutat, de ha összeértek az ízek, még finomabb.

Tonhalkrém:
  • sajtkrém
  • egy tonhalkonzerv
  • egy fél hagyma
Ha maradt még a sajtkrémből, érdemes egy doboz tonhallal, és kevés felkockázott hagymával összekeverni, esetleg egy botmixerrel összeturmixolni - és kész is a tonhalkrém.

Kőrözött:
  • 20 dkg túró
  • fél fej apróra vágott vöröshagyma
  • kevés tejföl
  • pirospaprika
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • Piros Arany
A túrót annyi pirospaprikával elkeverjük, amitől a színe narancssárgára változik. Ezek után pedig minden alapanyagot, ízlés szerint összekeverünk, és hűtőben hagyjuk állni, amíg össze nem érnek az ízek.

Sajtos-májkrémes melegszendvicskrém:

  • sajtkrém
  • 2 konzerv májkrém
  • egy marák magkeverék (szezámmag, lenmag, stb.)

A fent leírt sajtkrémet májkrémmel elkeverve, pirítósra kenve, vagy melegszendvicsként megsütve is érdemes megkóstolni...

Jó étvágyat!
:)

2013. január 14., hétfő

Kenyér

Fél év után ez a bejáratott kenyerünk. Puha, foszlós, ropogós és isteni az illata.


2013. január 1., kedd

Csokidarabos kuglóf

Egy karácsonyi összejövetelen találkoztam ezzel a kuglóffal, azonnal bele is szerettem, olyan jól mutatott a sok kis csokidarabka a világos tésztában.

Huzatos virsli

Már nagyon unom a virslit - mint minden gyorsan elkészíthető mentőövet.
Ez viszont egy olyan formája, amivel sikerült megbarátkoznom. Egyszerűen feldobja.


2012. december 18., kedd

Kókuszgolyó

Úgy tartja a mondás, hogy a mi családunkban minden maradékból kókuszgolyó lesz.



2012. november 14., szerda

Sajtos-tejszínes tészta

Ha van olyan kategória, hogy "kezdő konyhatündér"-recept, akkor ez aztán ízig-vérig az.
Egyszerű, gyors, nem kell hozzá semmi olyan, ami általában nem lenne itthon, és szinte lehetetlen elrontani, hacsak nem reszeled le a fél ujjad a sajttal együtt.

Hozzávalók:

  • 30 dkg penne tészta (vagy spagetti, vagy lényegében ami van otthon)
  • 2 fej hagyma
  • 15 dkg szeletelt sonka
  • 20 dkg füstölt, keményebb sajt (nálam most edami)
  • fél liter, min. 20%-os főzőtejszín (minél sűrűbb)
  • só, bors, fokhagyma
  • zöldfűszerek ízlés szerint (szárított petrezselyem, oregánó, bazsalikom, borsikafű, metélőhagyma, majoranna, stb.)


Az előkészületek nem tartanak sokáig: feldarabolod a hagymát, vékony csíkokra vágod a sonkát, és lereszeled a sajtot.
Kevés olívaolajon elkezded fonnyasztani a hagymát, ráteszed a sonkát, elkezded ész nélkül rászórni a fűszereket (de komolyan, ennél a receptnél szerintem bátran lehet kísérletezni :), majd amikor már finom illata van, felöntöd tejszínnel (tényleg legyen minél sűrűbb a tejszín, különben leves lesz az egész....), beleszórva felolvasztod a sajtot (nem árt, ha hagysz egy kicsit a tetejére is), és amikor rottyan együtt az egész, kész van.


Közben kifőzöd a tésztát, ha megfőtt, tálalhatod is.
Mondtam, hogy semmi bonyolult nincs benne.

Büszke vagyok erre a receptre különben, mert egyike volt az első saját receptjeimnek: a classic carbonara spagettiből indult, aztán szépen lassan hozzátettem-elvettem ezt-azt, és ez lett belőle... szerintem elég messzire jutottunk :D

2012. november 6., kedd

Rakott zöldbab

Ez a recept azért hasznos, mert a végtelenségig variálható.
Rakott kel, rakott brokkoli, stb... Nagyi most zöldbabot küldött, úgyhogy ezúttal ez volt terítéken.

Hozzávalók:

  • fél kiló zöldbab
  • 40 dkg darálthús (nálam marha-sertés mix, de ami szimpatikus)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma és/vagy fokhagymakrém
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés olívaolaj
  • 2 tasak (kb. 25 dkg) rizs


  • Fűszerek: oregánó, bazsalikom, borsikafű, majoranna, vegeta (és még, ami tetszik:)


A hagymát megpucoltam, felaprítottam, és kevés olajon megfuttattam.
Mikor már üvegesre párolódott, rátettem a húst, és amikor elkezdett kifehéredni, befűszereztem: a só, bors, pirospaprika a "kötelező" elemek, a többit szerintem mindenki ízlésének (és készleteinek) megfelelően variálhatja.
Felöntöm egy kevés vízzel (nem kell sok, 1-2 deci elég), és fedő alatt hagyom puhulni a húst.
Közben a megpucolt és feldarabolt zöldbabot feltettem sós, zubogó vízbe főni. Ugyanebbe a vízbe mehet a tasakos is rizs is, legalább hamarabb megfő, és levesebbet kell mosogatni. Úgyis egy helyre megy, nem...? ;)
Amikor megfőtt a zöldbab és a rizs (a babnak kicsit több idő kellett), leszűrtem, és félretettem, amíg elkészült a hús.
Utóbbit összekevertem a rizzsel (az a jó, ha szaftos marad a hús, mert a rizs is felszív belőle valamennyit. Ennél a lépésnél muszáj kóstolni, hogy elég sós-e!

Kivajazott tepsibe leraktam egy sor zöldbabot, erre a húsos-rizses keveréket, majd még egy sor zöldbabot.
Külön tálban összekevertem egy nagy pohár tejfölt két tojással, sóval, borssal, fokhagymával, és a zöldbab tetejére öntöm.
Rakott zöldbab, tejföllel a tetején

Alacsony fokozaton kb fél órán át sütöttem, akkor volt kész, amikor a tejföl kicsit megpirult és megrepedezett a tetején.

Jó étvágyat :-)
Ditti