2013. július 5., péntek

Meggyes kuglóf

Úgy esett, hogy volt a hűtőben egy doboz meggy, ami sehogy nem akart elfogyni. Ahhoz, hogy lekvárt csináljak belőle, kevés volt, az Emberem nem szereti a gyümölcsös húsokat, így szósz vagy mártás se jöhetett szóba. Átjött A., aki úgy látszik mérhetetlenül unatkozik, és nekiálltunk magozni. A meggy egy része kuglófban végezte, másik felével panna cottát ízesítettünk.


2013. június 27., csütörtök

Diós banánkenyér

Banánkenyérrel Londonban kínált meg egy tündéri csajszi, akinél dolgoztam. Elég szkeptikusan fogadtam el a letört darabot, előtte soha nem kóstoltam még, és valamiért nagyon rossz ötletnek tűnt. De az első falat után megint rájöttem, hogy igenis mindent* meg kell kóstolni!

Tepsis csirke



2013. június 16., vasárnap

Málnakrémes csokitorta

Két éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, és ez az idő pont elég volt arra, hogy rám ragadjon az ügyeletes tortafelelős szerepe.
A következő torta is az egyik kollegina születésnapjára készült.

Hozzávalók (24 centis tortaformához)
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • fél deci víz
  • 1-2 evőkanál kakaó


A piskótát a szokott módon elkészítettük, és kb. 30 perc alatt megsütöttük. Ha kész, érdemes levenni róla a tortaformát, úgy gyorsabban le fog hűlni.

Málnakrém:

  • 75 dkg málna
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 5dl habtejszín (vagy cukrászhab)


Ezt a málnakrém receptet érdemes megjegyezni, szerintem párszor fogom még használni.
A málnából pár szemet félretettünk a díszítéshez, a többit pedig leturmixoltuk egy botmixerrel. (Idényen kívül fagyasztottat is lehet hozzá használni, viszont ebben az esetben fontos megvárni, hogy kiolvadjon a málna a darálás előtt... Hacsak nem szeretnéd rózsaszín pöttyösre festeni a falat a konyhában...)
Mikor a málna már teljesen pürés lett, hozzáadtuk a pudingport, a cukrot, és a tejet, és egy kis lábosban elkezdtük főzni, addíg, amíg a pudingportól nem lett sűrű, és krémes.
Közben a tejszínt felvertük kemény habbá, és a végén a pudingos málnához kevertük.

Csokikrém

  • 3 tábla étcsoki
  • 1 dl tej
  • 5 dkg margarin


A csokit gőz fölött megolvasztottuk, elvertük a vajjal és a tejjel.

Mikor kihűlt a piskóta, félbevágtuk, megtöltöttük a málnás krémmel, és a végén bevontuk az olvasztott csokoládéval.

Az elismerés pedig nem maradt el végül. :)

2013. június 3., hétfő

Lasagne

A lasagneról nagyjából egyetlen emlékem van: Anyu egyszer, kísérletképpen tette elénk egy ebéd alkalmával. Mi pedig elkezdtünk nevetni, mert a egész zöld volt a fűszerek miatt (az ízével persze semmi baj nem volt). Ezután többször nem csinált nekünk, ami nagy hiba, mert ugyan kissé macerás, de finom és laktató étel, és nem mellékesen szinte mindig minden van hozzá.
Valójában a lasagne (vagy lasagna?) rakott tésztát jelent, ahol a tésztalapokat különböző rétegek választják el egymástól, például besamel, sajt, ragu. Készülhet hússal vagy anélkül, szósszal vagy anélkül, sőt, állítólag még tészta nélkül is. Az egymásra helyezett rétegeket sütőben sütik meg.
Bátran állíthatom, hogy ez egy autentikus olasz recept, legfeljebb több réteg tésztával lehetne csak bővíteni.



2013. május 31., péntek

Bolognai spagetti

A bolognai nálunk a szendvics után a második mentőöv, ha nincs se idő, se ötlet, se alapanyag a vacsorához.  Olcsó, de finom, és nem mellékesen villámgyorsan elkészíthető.


2013. május 25., szombat

Tea kisokos


Teának nevezzük a teacserje szárított leveleiből és rügyeiből készülő főzetet, valamint az egyéb szárított növényekből, fűszerekből vagy gyümölcsökből készülőket is. A legfontosabb ültetvények a Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sri-Lanka, Ceylon (pl. Lipton tea), Japán.

Különböző színű teák balról jobbra haladva:
Green tea (Bancha, Japan), Yellow tea (Kekecha, China), Oolong tea (Kwai flower, China) és Black tea (Assam Sonipur Bio FOP,  India) [Forrás]

2013. május 17., péntek

Kávé kisokos

Az egyetemista lét szinte kötelező velejárója az ipari mennyiségű kávé fogyasztása (ami aztán jó szokásként meg is marad). Az órák közti automatás, büfés kávé-csodák azonban a tapasztaltak szerint inkább csak haloványan emlékeztetnek valamire, amit igényesebb helyen elénk adnak Eszpresszó vagy Cappuccino jelszóra. Rövid összefoglaló, csak hogy tudjuk, mit is rendelünk:

2013. március 3., vasárnap

Kedvenc pogácsánk





Hozzávalók:


  • 1/4 kg túró
  • 1/4 kg vaj
  • 2-3 dl tejföl
  • kis marék só
  • 1/2 kocka élesztő
  • 3 tojássárgája 
  • liszt, amennyit felvesz
tetejére:
  • egész tojás
  • reszelt sajt, köménymag


A hozzávalókból a szokott módon kelt tésztát készítünk. fél óra pihentetés után kinyújtjuk, tojással megkenjük, reszelt sajttal bőven meghintjük. Az egyszerűség kedvéért kockákra vágjuk (vagy pogácsákat szaggatunk belőle). Forró sütőben kisütjük. A sütőrácsot (a mostani sütőmben) a legfelső sínbe csúsztatom, és akkor szépen megpirulnak a pogik, anélkül, hogy az aljuk megégne.

Kati

Málnalekvár



Hozzávalók:


  • 1 kg alma
  • 1 kg szilva
  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg cukor
  • fél kg málna



Ezt a lekvárt ősszel készítem. Összefőzöm az összedarabolt almát, szilvát, paradicsomot (a héjukat is). Ha már elfőtt a levéből, és megpuhult, akkor belekerül a málna is, többnyire a fagyasztóból. Kézi mixerrel összetöröm. Hozzáteszek kb 1 kg cukrot, és újra felforralom. Üvegekbe töltöm. Utána Petőfi módra, ágyban párnák közt kidunsztolom.

Ha nincs dugi málnánk, akkor málnalekvár is jó.

Kati

Gyümölcstea


A szilvakompót levéből pompás téli teát lehet csinálni. A kész fekete teához hozzáöntjük a fahéjas szegfűszeges szilvakompótlevet. Hidegen is, forrón is finom. Ízlés szerint, kb fele-fele arányban keverhetjük. Szoktunk még az őszibarack kompót levéből is készíteni, de bármelyik kompóttal ki lehet próbálni.



Kati

Kakaós csiga




Hozzávalók:


  • fél kocka élesztő
  • 4 ek cukor
  • kb 3 dl langyos tej
  • kb fél kg átszitált liszt
  • 1 tojás
  • jó két evőkanál langyos vaj
  • cukrozott kakaópor



Az elmorzsolt élesztőre rászórjuk a cukrot, és amikor elfolyósodott, hozzáöntünk egy kicsit a langyos tejből,  picit felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, és a többi tejet. Jól kidolgozzuk, kicsit pihentetjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a langyos vajat. Avval is jól kidolgozzuk. Duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk, megkenjük vékonyan vízzel, és rászórjuk a kakaós cukrot. Feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Kakaó helyett tölthetjük diós vagy fahéjas cukorral is.

Kati

Golyófasírt



Hozzávalók:

  • 1/2 kg darálthús
  • 2 tojás
  • áztatott kenyér (két zsömlényi)
  • gríz / hogy ne legyen nagyon lágy
  • só 
  • pirospaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • sok fokhagyma
  • egy-két szem főtt krumpli belereszelve nem rontja el
  • morzsa  a panírozáshoz

A vízbe áztatott kenyeret alaposan kinyomkodjuk, és a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk, és prézlibe hempergetjük, majd forró olajban kisütjük.

Kati