2012. június 13., szerda

Feketeerdő-torta - szerintünk.

Nem volt egyszerű, és megmondom őszintén: szerintem szebben nézett ki, mint amilyen finom volt.
Ettől függetlenül szerintem megérte küzdeni érte.
Ráadásul volt olyan ember, akivel el tudtuk hitetni, hogy bolti - csak, amikor megkóstolta, tette hozzá, hogy ízre sokkal jobb, mint egy teszkós verzió... :-)

Hozzávalók:
A meggyes krémhez:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1 csomag vaníliapuding
  • cukor, fahéj
  • 5dl cukrászhab-alap
A díszítéshez:
  • 1 tábla csoki
  • egérkaki
Ugyanúgy, mint a múltkor, megsütöttük a piskótát - azzal a különbséggel, hogy tettünk hozzá 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaót.
Hogyha megsül, kivesszük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni (sajnos, amíg nem kicsit is langyos, nem lehet vele rendesen dolgozni...). Hál'Istennek egyéb feladataink is voltak, mint például hajfestés és egyebek, úgyhogy volt mivel elfoglalni magunkat amíg hűlt a piskóta.
Persze nem mondom, hogy nem használhattok bolti piskótalapot, arra legalább nem kell ennyit várni.

Sütés és hajfestés után jött a lényeg: a meggyes krém!
A meggybefőtt levét leszűrtük és lassú tűzön elkezdtük melegíteni. Mielőtt felforrt volna, belekevertük a vaníliapudingot és egy kevés cukrot - ha van, akkor mehet bele kevés fahéj is. Folyamatos kevergetés mellett megvártuk, amíg egészen besűrűsödik (olyan volt az állaga, mint a rendes vaníliapudingnak, csak meggyszínű lett). Elzártuk, belekevertük a felvágott meggydarabokat, majd aktívan elkezdtük kóstolgatni. (Néhány szebb meggydarabot érdemes eltenni a díszítéshez.)

Közben robotgéppel felvertük a cukrászhabot.
Ha kihűlt a piskóta, félbevágjuk (ha elég magas, akkor háromba), és a következő módon töltöttük meg: egy kis körbe meggyszósz, utána egy körbe tejszín. Megint egy kör meggy, megint egy kör tejszín - így lesz majd felvágáskor szép "csíkos".
A "csíkok" lehetőleg inkább legyenek magasak, mint szélesek, így nem fog "szétfolyni" a torta felvágáskor.


És a végére jön a neheze: a díszítés...
Gyenge idegzetűeknek semmiképpen nem ajánlom a következőekben leírt mókát.
Először a maradék tejszínhabbal bevontuk az egész torta felszínét. A felső rész még nem is volt annyira necces, de az oldalát már kézzel kellett "lemázolni".
Utána egy habnyomóval (zsák nem volt ugyan, de még télen szülinapomra kaptam Ágitól eszközt hozzá) kis rózsákat nyomtunk a torta szélére.
Közben egy tábla csokiból egy nokedliszaggató segítségével csokiforgácsokat gyártottunk, ezt szórtuk a torta tetejére - jótanács: jobb, ha "szaggatás" előtt berakod pár órára a mélyhűtőbe a csokit...
A torta szélét egérkakival díszítettük, amit oldalról dobálgattunk rá az oldalára.
Sohatöbbettortadíszítést.

A végeredmény pedig ilyen lett:


Sok sikert hozzá, de ha komolyan gondoljátok a díszítést, akkor szánjatok rá időt... :)
Várakozással együtt vagy 4 órán át készült a remekmű...
Ditti