2012. június 8., péntek

Napraforgó

Csak hogy végre valami sós is kerüljön az asztalra, jöjjön a napraforgó.
Joghurtos pizzatésztából készül, és ezért nagyon lágy, omlós lesz.




Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt (1 pohár)
  • 3 ek. olaj
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • kb. 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • sajt
  • magvak (lenmag, napraforgómag)
Jól összekeverem a dolgokat a habverőm kelesztős karjaival, majd pihentetem kb 1,5 órát. Utána kupacokra osztom (hajni szerint 4-re, mert két napraforgó lesz belőle, de ez azért múlik az élesztőn is rendesen, volt már, hogy csak egy lett, de volt, hogy a kettőn kívül még egy hosszútepsis tekert valami is kijött a maradékból). Minden darabot kör alakban kinyújtok, az alsókra kenem a tölteléket, majd ráteszem a felsőt, és összenyomkodom a szélüket. A töltelék nálunk többnyire bolognai-alapféle, paradicsomsűrtmény, darálthús, valamilyen fűszerek, de valójában bármi mehet bele. Ne túl vastagon, mert akkor rendesen kifolyik...
Most jön a lényeg: sugárirányban bevagdosom az egészet, csak középen hagyok egy kis kört, ami összetartja. A kapott karokat aztán kétszer-háromszor megcsavarom.
És kész.
Még fél órát hagyom pihenni, megkenem tojással és 200 fokon kb 30 perc alatt megsütöm.