2012. június 6., szerda

Spenótos tészta

Megvan az a mondás, hogy 7 évente változik az ember ízlése?
Tényleg úgy érzem, hogy mióta betöltöttem a 21-et, olyan dolgokat is megeszek (nem hogy megeszek... van, amit kimondottan kívánok!), amikre előtte rá sem bírtam nézni.
Brokkoli, szénsavas üdítők, mangó... és például a spenót.

A tanulság az, hogy két dolog kell a spenóthoz, ha valaki meg akarja velem etetni: tészta és füstölt sajt.
Minden bizonnyal a régi rossz emlékek, a menza, a csúnya zöld szín, és az orrfacsaró szag hatására nem volt eddig túl jó a kapcsolatunk... De ma már nem is értem, ez hogy lehetett.


Tehát, a hozzávalók, úgy 4-5 adaghoz:

  • Fél kiló tészta (mondjuk penne, vagy csiga... és új divat szerint persze csakis durum, vagy teljes kiőrlésű:)
  • Fél kiló friss spenót-levél
  • Fokhagyma
  • Olívaolaj
  • Reszelt sajt
  • Fél liter főzőtejszín
  • Só, bors


Először fölteszem a spenótot főni annyi vízben, ami éppen ellepi. Ha már forr, leöntöm a levét, és félreteszem a spenótot.
Kevés olívaolajon megforgatom az összenyomott fokhagymát (nekem szerencsére volt itthon friss... abból mehet egy egész fej. Ha nálad is mindenki olyan fokhagyma-párti, mint nálam, akkor fokhagyma-krém vagy granulátum is játszik.)
Ráteszem a félig-főtt spenótot, öntök rá egy kis vizet, megkeverem vagy kétszer, majd hagyom főni.

Addig felteszem főni a tésztát, és lereszelem (vagyis inkább lereszeltetem az urammal) a sajtot. Akciós volt a füstölt Karaván, úgyhogy én azt használtam, de szerintem lényegében mindegy, kinek mi a szíve választottja.

Ha szépen (vagy inkább csúnyán...) megfonnyadt a spenót, előkapom a botmixert, leturmixolom, majd hozzáöntöm a a főzőtejszínt. Nem kell bepánikolni, ha nagyon híg lesz, mert a tészta rengeteget felszív majd belőle.
Ebben a fázisban inkább hasonlítson levesre, mint főzelékre.
Visszateszem a tűzre, megvárom, amíg rottyan még egyet. Fűszerezni csak most érdemes, mert a tejszín miatt úgyis változik az íze/ sűrűsége.

Összekeverem a zöld trutyit a tésztával, és ha a párod nem visít még az éhségtől, akkor pár percre berakhatod az egészet a sütőbe.
Sütés vagy közvetlenül evés előtt rászórom a sajtot, és voilá...

Jó étvágyat!
:)
Ditti