Ugyan kenyér helyett a szezámmagos rágcsahalacskára emlékeztet az íze, de annyi baj legyen.
Hozzávalók:
- 760 g liszt (egyesek ebből 100 g-t rétesliszttel helyettesítenek)
- 250 ml (langyos) tej
- 125 ml olaj
- 2 tojás
- 2 kk só
- 1 kk cukor
- 40 g élesztő
Kb másfél órát kéne hagyni kelni, én bőven túllépem.
Először csak a tészta egyik felét használom. A darabot 5 felé vágom, mindet kinyújtom 24 cm átmérőjű körökké, egymásra teszem, és közben mindet megkenem olvasztott vajjal, kivéve a legfölsőt. Ezt egy kicsit nagyobbra is nyújtom, hogy elfedje az emeleteket. Ha ez megvan, egy éles késsel összevagdosom. A szélétől egy centit mindig elhagyok, és bemegyek a közepéig. 8, a szélüknél összekapaszkodó cikkejt kell kapnom. Ezek lesznek az alsó szirmok, ki is hajtom őket.
Aztán fogom a félretett tésztát, levágom a negyedét, és csak a többit használom. Megint 5 felé osztom, 22 cm-es körökké nyújtom, kenem pakolom. Felvágom, kihajtom. Figyelni kell a vágásnál, hogy a szirmok a előző szirmok közé kerüljenek majd. A maradék tésztát pedig kilapítom és benyomom az egész közepébe.
Jól megkenem tojással, és mindenféle magokkal megszórom, szezámmal, szotyival. 180°C-on 30-35 perc.