2012. június 13., szerda

Napraforgókenyér


Ugyan kenyér helyett a szezámmagos rágcsahalacskára emlékeztet az íze, de annyi baj legyen.

Hozzávalók:
  • 760 g liszt (egyesek ebből 100 g-t rétesliszttel helyettesítenek)
  • 250 ml (langyos) tej
  • 125 ml olaj
  • 2 tojás
  • 2 kk só
  • 1 kk cukor
  • 40 g élesztő

Kb másfél órát kéne hagyni kelni, én bőven túllépem.
Először csak a tészta egyik felét használom. A darabot 5 felé vágom, mindet kinyújtom 24 cm átmérőjű körökké, egymásra teszem, és közben mindet megkenem olvasztott vajjal, kivéve a legfölsőt. Ezt egy kicsit nagyobbra is nyújtom, hogy elfedje az emeleteket. Ha ez megvan, egy éles késsel összevagdosom. A szélétől egy centit mindig elhagyok, és bemegyek a közepéig. 8, a szélüknél összekapaszkodó cikkejt kell kapnom. Ezek lesznek az alsó szirmok, ki is hajtom őket.
Aztán fogom a félretett tésztát, levágom a negyedét, és csak a többit használom. Megint 5 felé osztom, 22 cm-es körökké nyújtom, kenem pakolom. Felvágom, kihajtom. Figyelni kell a vágásnál, hogy a szirmok a előző szirmok közé kerüljenek majd. A maradék tésztát pedig kilapítom és benyomom az egész közepébe.
Jól megkenem tojással, és mindenféle magokkal megszórom, szezámmal, szotyival. 180°C-on 30-35 perc.


Mi letördeltük a szirmokat, megvajaztuk, és haraptuk hozzá a felvágottat. :)