2016. augusztus 21., vasárnap

Barackos fonat

Könnyű, aranysárga tésztájú péksütemény nyári gyümölcsök dicsőítésére.





Hozzávalók (10 darabhoz):
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • ~3 dl langyos tej
  • 50 g vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 5-6 g szárított élesztő
  • 2-3 barack
  • dióscukor vagy fahéj

A lisztet átszitálom, a vajat felolvasztom, majd a barack és a dióscukor kivételével egy tálba öntöm a hozzávalókat. Alaposan kidolgozom a tésztát, majd duplájára kelesztem. Ezután lisztezett felületre borítom és fél centi vastagra nyújtom. Négyzeteket vagy téglalapokat vágok, melyeknek két szemközti oldalára ujjacskákat vágok, kirojtozom - középen kb. 3 centis sáv marad bemetszés nélkül. Ide pakolom a tölteléket, amely felkockázott barackból, cukorból és dióból vagy fahéjból áll. Ezután a rojtokat egyesével, felváltva hajtom középre. A fonatokat sütőpapíros tepsire helyezem és tojással megkenem. Újabb kelesztés után 180 °C-os sütőbe teszem kb. 20-30 percre.

Gesztenyés töltelék: 1 kocka gesztenyemasszát 1 csomag vaníliás cukorral elkeverek, 2 tojás felvert fehérjével lazítok.