Könnyű, aranysárga tésztájú péksütemény nyári gyümölcsök dicsőítésére.
Hozzávalók (10 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- ~3 dl langyos tej
- 50 g vaj
- 3 ek cukor
- 1 nagy csipet só
- 5-6 g szárított élesztő
- 2-3 barack
- dióscukor vagy fahéj
A lisztet átszitálom, a vajat felolvasztom, majd a barack és a dióscukor kivételével egy tálba öntöm a hozzávalókat. Alaposan kidolgozom a tésztát, majd duplájára kelesztem. Ezután lisztezett felületre borítom és fél centi vastagra nyújtom. Négyzeteket vagy téglalapokat vágok, melyeknek két szemközti oldalára ujjacskákat vágok, kirojtozom - középen kb. 3 centis sáv marad bemetszés nélkül. Ide pakolom a tölteléket, amely felkockázott barackból, cukorból és dióból vagy fahéjból áll. Ezután a rojtokat egyesével, felváltva hajtom középre. A fonatokat sütőpapíros tepsire helyezem és tojással megkenem. Újabb kelesztés után 180 °C-os sütőbe teszem kb. 20-30 percre.
Gesztenyés töltelék: 1 kocka gesztenyemasszát 1 csomag vaníliás cukorral elkeverek, 2 tojás felvert fehérjével lazítok.
Gesztenyés töltelék: 1 kocka gesztenyemasszát 1 csomag vaníliás cukorral elkeverek, 2 tojás felvert fehérjével lazítok.