2017. február 19., vasárnap

Vajas croissant



Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • 1 tojás
  • 120 g tejföl
  • kb. 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg puha vaj
Töltelék:
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek liszt

"Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen (hűtő!) pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük. 
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket.
Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem."

Recept Limarától.