2021. március 22., hétfő

Vajas csirke (butter chicken)

 

Hozzávalók:

  • Punjabi garam masala fűszerkeverék
  • 100 g vaj
  • 5 nagy gerezd fokhagyma
  • ~ 5 cm gyömbér
  • 3 cm fahéj (vagy nagy csipet őrölt fahéj)
  • nagy csipet kardamom
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 marék mandula vagy kesudió
  • (sűrített) paradicsom
  • 100 ml főzőtejszín
Felmelegítjük a vajat egy kis serpenyőben, a fahéjat, megtört szegfűszeget és a kardamomot beletesszük, és 1-2 percig közepes lángon tartjuk.
Közben a fokhagymát és a gyömbér egészen apróra vágjuk és összekeverjük. Itt adhatunk hozzá chilit.
Ezeket is a vajba keverjük, és még maximum 3 percig közepes lángon melegítjük.
A legsűrűbb szűrőt használva leszűrjük a vajat, a többit eldobjuk.
A mandulát a paradicsommal egészen finomra turmixoljuk.
Hozzáadjuk a vajhoz és alaposan besűrítjük (~ 20%-ra).
A főzőtejszínnel és a fűszerkeverékkel készre főzzük.