Hozzávalók:
a húsgombóchoz:
- 500 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 5 evőkanál tej
- só
- bors
a szószhoz:
- olaj
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 150 ml zöldségleves alaplé
- 150 ml marhahúsleves alaplé
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál Dijon mustárt
"A kétféle darált húst összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és összedolgozzuk.
Majd hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át.
Egy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, majd amikor forró, beletesszük a húsgombócokat, és minden oldalról barnára sütjük.
Amikor megbarnul, egy tűzálló edénybe tesszük, lefedjük és 180 ° C-os sütőben további 30 percig sütjük.
A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kétféle alaplét és tovább keverjük.
Ezután beleöntjük a tejszínt, a szójaszószt és a Dijon mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön. Ennyi, a húsgolyókat már tálalhatod is a szósszal."
Recept innen.