2021. március 27., szombat

IKEÁs húsgolyó

Az IKEA is bezárt a COVID miatt, és közzé tette a népszerű étel receptjét.


Hozzávalók:
a húsgombóchoz:
    • 500 g darált marhahús
    • 250 g darált sertéshús
    • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
    • 1 gerezd zúzott fokhagyma
    • 100 g zsemlemorzsa
    • 1 db tojás
    • 5 evőkanál tej
    • bors

a szószhoz:

    • olaj
    • 40 g vaj
    • 40 g liszt
    • 150 ml zöldségleves alaplé
    • 150 ml marhahúsleves alaplé
    • 150 ml tejszín
    • 2 teáskanál szójaszósz
    • 1 teáskanál Dijon mustárt
"A kétféle darált húst összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, tojást és összedolgozzuk.

Majd hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. A masszából kis golyókat formázunk, tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk legalább 2 órán át.

Egy serpenyőben közepes lángon olajat melegítünk, majd amikor forró, beletesszük a húsgombócokat, és minden oldalról barnára sütjük.

Amikor megbarnul, egy tűzálló edénybe tesszük, lefedjük és 180 ° C-os sütőben további 30 percig sütjük.

A szószhoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a kétféle alaplét és tovább keverjük.

Ezután beleöntjük a tejszínt, a szójaszószt és a Dijon mustárt. Felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön. Ennyi, a húsgolyókat már tálalhatod is a szósszal."

Recept innen.