2022. május 10., kedd

Mousse sajttorta – sajt mousse torta

 


Sweet and crazy tortája

"Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

Kekszes alap:

  • 140 g zabkeksz finomra darálva
  • 60 g vaj olvasztva

Sajtkrém mousse:

  • 100 g habtejszín szobahőmérsékleten
  • 4 tojássárgája
  • 105 g cukor
  • őrölt vanília vagy vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja (kezeletlen héjú)
  • 7 lapzselatin (1 db 1,7 g)
  • 375 g natúr sajtkrém
  • 200 g habtejszín hidegen

+ habcsók ás áfonya a díszítéshez"

-----------------------------------------------------

A kekszet a vajjal összedolgozom, lenyomkodom a tortakarikába. Nem szabad túl vastagnak lennie, mert nagyon összeáll. Vagy talán egy réteg áfonyalekvár segítene leszigetelni.

A szobahőmérsékletű habtejszínt, a sárgájákat és a cukrot gőz fölött összemelegítem a cukor elolvadásáig. Ezután a gőzről levéve belekeverem a sajtkrémet és az előtte jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart lapzselatint. Hozzáadom a citromhéjat is, végül óvatosan a keményre vert hideg tejszínt.

Jól megszórtam a kekszréteget áfonyával, erre öntöttem a krémet.

Kb. egy napot állt a hűtőben, szuperül szeletelhető volt.

A habcsókokat csak átadás előtt tettem rá.