A lasagneról nagyjából egyetlen emlékem van: Anyu egyszer, kísérletképpen tette elénk egy ebéd alkalmával. Mi pedig elkezdtünk nevetni, mert a egész zöld volt a fűszerek miatt (az ízével persze semmi baj nem volt). Ezután többször nem csinált nekünk, ami nagy hiba, mert ugyan kissé macerás, de finom és laktató étel, és nem mellékesen szinte mindig minden van hozzá.
Valójában a lasagne (vagy lasagna?) rakott tésztát jelent, ahol a tésztalapokat különböző rétegek választják el egymástól, például besamel, sajt, ragu. Készülhet hússal vagy anélkül, szósszal vagy anélkül, sőt, állítólag még tészta nélkül is. Az egymásra helyezett rétegeket sütőben sütik meg.
Bátran állíthatom, hogy ez egy autentikus olasz recept, legfeljebb több réteg tésztával lehetne csak bővíteni.
Bátran állíthatom, hogy ez egy autentikus olasz recept, legfeljebb több réteg tésztával lehetne csak bővíteni.
Hozzávalók:
- lasagne tészta
- 400 g sajt
- 1 közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- sárgarépa
- só, bors
- 500 g darált hús
- bazsalikom
- oregánó
- 1-2 db paradicsom
- 140 g sűrített paradicsom
- 75 g vaj
- 0,75 l tej
- 40 g liszt
- só, fehér bors, szerecsendió
A hagymát üvegesre pirítom egy kis olajon, majd hozzáadom a fokhagymát, és felöntöm egy kis vízzel. Beleteszem az apróra vágott répát, és azzal is pirítom 5-10 percet, ha kell, pótolom a vizet. Következő a hús, sózom, borsozom, és megintcsak pirítom. Aztán jöhet a paradicsom és a paradicsomsűrítmény és a maradék fűszer, ízlés szerint. Ezekkel is párolom egy darabig, amíg egészen megpuhul a paradicsom.
A besamel mártáshoz felolvasztom a vajat és elkeverem benne a lisztet, pirítom. Felöntöm a felforralt tejjel, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve besűrítem.
Ha ezekkel megvagyok, akkor kivajazok egy hőálló edényt - tepsit, mondjuk -, kb. 24x18 cm, vagy ilyesmi, legalább 5 centis magassággal. Kiparkettázom a száraz tésztával, aztán egy réteg besamel következik, ragu, reszelt sajt. Tészta, besamel, ragu, sajt. Tészta... amíg van anyag. Az utolsó réteg tésztára kerül a maradék szósz és egy vastagabb réteg sajt is, majd mehet az egész a sütőbe. Nálam 50 percet sült kb. 180 fokon, 2 réteg ragu jött ki, és 9 lapot használtam el a tésztából.