2021. december 13., hétfő

Vajas csokitorta


Hozzávalók:
Piskóta
    • 7 tojás
    • 14 dkg cukor
    • 16,5 dkg liszt
    • 1,3 dkg kakaó

Krém
    • 35 dkg vaj
    • 35 dkg fondant
    • aranykrém (2 dl tej, 3 dkg pudingpor)
    • 3 dkg kakaó
Elkészítjük a piskótát.

A krémhez a vajat felkockázzuk, mikróban éppen csak felpuhítjuk, majd jól kihabosítjuk. A fondantból darabokat csípünk le, kézzel kicsit meggyúrjuk-megmelegítjük, belecsipegetjük a vajba, amit közben tovább verünk.

A tejet és a pudingport hidegen simára keverjük habüstben. Ezután gőz fölé tehetjük, és nem beton keménységű aranykrémet főzünk belőle folyamatos keverés mellett. Kicsit kihűtjük, ha kész a vajas krém, belekeverjük, ha még nincs, akkor néha keverünk rajta, hogy ne bőrösödjön be nagyon.

Ha mindent összedolgoztunk a krémhez, hozzáadjuk a kakaóport is, de ezt kézzel keverjük először, mert a géptől szétszállna. Ha van maradék párizsikrém, egy habkártyányi jót tesz a krémünknek.

A krémből kb. fél habkártyányit félreteszünk krémrózsákhoz, erre a krémre vigyázunk, hogy se túl fagyos, se túl meleg ne legyen. A maradékkal kb. 5 mm vastagon betöltjük a tortát, a tetejére és az oldalára is kenünk vékonyan. Kidermesztjük.

A tortát gitterrácsra helyezzük. (Technika: kenőkéssel és a szab kezünkkel alányúlunk; letevéskor először a kést húzzuk ki, csak utána a kezünket.) A teljes tortát áthúzzuk olvasztott csokival. (Technika: az olvasztott csokiból merőkanállal a torta szélére öntünk, hogy lecsorogjon és mindenhol fedje, körbe haladunk, a végén középre is öntünk egy kicsit, és elhúzzuk kenőkéssel maximum 2x; végig nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a hideg tortán hamar köt a csokoládé és csíkos lesz a lefolyásoknál.)

Hűtjük. Leemeljük a rácsról. (Technika: forró vízben melegített és szárazra törölt recés késsel alá vágunk.)

A félretett krémet 4-es csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és körben díszítjük a torta tetejét, közvetlenül a széle mellett.

Tankönyv szerinti változatok:
- oldalát is áthúzzuk csokoládéval, nem panírozunk
- tetejét is bevonjuk csokoládés fondannal, panírozunk
- teljesen áthúzzuk csokoládés fondánnal, nem panírozunk
- bevonjuk saját krémjével és panírozzuk