2021. december 13., hétfő

Rumos diótorta


Hozzávalók:

Piskóta
    • 7 tojás
    • 14 dkg cukor
    • 16 dkg liszt
    • 5 dkg darált dió

Krém
    • 35 dkg vaj
    • 35 dkg fondant
    • aranykrém (2 dl tej, 3 dkg pudingpor)
    • 15 dkg pirított dió finomra darálva
    • 4 cl rum (sütőlikőr)
Elkészítjük a piskótát.

A krémhez a vajat felkockázzuk, mikróban éppen csak felpuhítjuk, majd jól kihabosítjuk. A fondantból darabokat csípünk le, kézzel kicsit meggyúrjuk-megmelegítjük, belecsipegetjük a vajba, amit közben tovább verünk.

A tejet és a pudingport hidegen simára keverjük habüstben. Ezután gőz fölé tehetjük, és nem beton keménységű aranykrémet főzünk belőle folyamatos keverés mellett. Kicsit kihűtjük, ha kész a vajas krém, belekeverjük, ha még nincs, akkor néha keverünk rajta, hogy ne bőrösödjön be nagyon.

Ha mindent összedolgoztunk a krémhez, hozzáadjuk a diót és a rumot is.

A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük krémmel, tetejét és oldalát is megkenjük, félreteszünk a rózsákhoz.

Körbe panírozzuk durvára tört/darált?? dióval. (20-25 dkg) (Technika: egyik kézben a torta van, másik marokkal nyomjuk rá a diót.)

Tetejére középre kiszúrót helyezünk, azon belül is meghintjük dióval. Körbe szeletenként rózsákat nyomunk 4 mm-es csillagcsővel, 1-1 fél diót támasztunk neki. A diók esetleg lehetnek csokival áthúzva.