2017. február 20., hétfő

Bagett

Bagett szendvicsekhez.

 
Hozzávalók:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • ~3,1 dl víz
  • 2 tk instant élesztő
  • 2 tk só
A vizet és az átszitált lisztet kemény tésztává gyúrjuk, amit 15 percre félreteszünk. eztuán adjuk hozzá az élesztőt, amelyet jól beledolgozunk. A kész tésztát 1,5 órát kelesztjük kiolajozott, lefedett tálban.
A megkelt tésztát óvatosan lisztezett deszkára fordítjuk és kb. 2 cm-es téglalpot formázunk belőle. Feldaraboljuk. Az egyes darabok két hosszabb oldalát középig visszahajtjuk, lenyomkodjuk, majd az egészet félbe hajtjuk (hosszában), megsodorjuk, két végét elvékonyítjuk.
Egy abroszba redőket hajtogatunk, amelyeket jól kilisztezünk, ide helyezzük kelni a tésztát. Letakarva egy órát pihentetjük így.
A sütőt 230 °C-ra melegítjük, bekészítünk egy sütőkövet vagy sütőlemezt, valamint egy fémedényt. Utóbbiba 1-2 dl forró vizet töltünk majd, mikor behelyezzük a tésztát.
A bagetteket éles pengével több helyen bemetsszük majd a forró lemezre csúsztatjuk.
10-12 percig sütjük gőzben, majd kb. 5 percig a kis edény kivétele után.
Én minden péksüteménynél akkor veszem ki a vizet/veszem le a jénai tetejét, mikor már kezd színe lenni a tésztának.
Vigyázat, a gőz forró...

Recept Limarától.