Mézeskalács tészta:
- 20 dkg méz
- 15 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 3 egész tojás
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 cs. mézeskalács fűszerkeverék
- 75 dkg liszt
Méz+vaj mikórban megolvasztani, aztán az egészet jól eldolgozni.
Egy éjszakát (legalább) a hűtőbe tenni fóliában.
Sütőpapíron sütöttem, 160 °C, ~8-10 p.
Vékonyra nyújtani, mert különben nagyon megdagad!!
Máz:
- 1 tojásfehérje (kb. 40 g)
- ~200 g porcukor
- pár csepp citromlé/ecet, hogy fényes legyen
A porcukor legyen friss, vagyis ne legyen nedves, összeállt, különben csomós lesz a máz.
Fokozatosan keverem a cuktor a tojáshoz.
Terülőmázhoz csak addig adagolom, amíg még elég folyós.
A kontúrhoz egészen sűrű, alig csöppenő állag kell. Ha viszont túl sűrű, pár nap múlva lepereg, nem tapad!!
Sima zacskó sarka nem jó, mert ovális lesz a vonal, nem kör átmérőjű. Lehet papírtölcsért használni.