2017. február 20., hétfő

Mézeskalács díszítéshez

Karácsonyi díszítéshez, koszorúhoz.
Mézeskalács tészta:
  • 20 dkg méz
  • 15 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 3 egész tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 cs. mézeskalács fűszerkeverék
  • 75 dkg liszt
Méz+vaj mikórban megolvasztani, aztán az egészet jól eldolgozni.
Egy éjszakát (legalább) a hűtőbe tenni fóliában.
Sütőpapíron sütöttem, 160 °C, ~8-10 p.
Vékonyra nyújtani, mert különben nagyon megdagad!!



Máz:
  • 1 tojásfehérje (kb. 40 g)
  • ~200 g porcukor
  • pár csepp citromlé/ecet, hogy fényes legyen
A porcukor legyen friss, vagyis ne legyen nedves, összeállt, különben csomós lesz a máz.
Fokozatosan keverem a cuktor a tojáshoz.
Terülőmázhoz csak addig adagolom, amíg még elég folyós.
A kontúrhoz egészen sűrű, alig csöppenő állag kell. Ha viszont túl sűrű, pár nap múlva lepereg, nem tapad!!
Sima zacskó sarka nem jó, mert ovális lesz a vonal, nem kör átmérőjű. Lehet papírtölcsért használni.