2017. február 19., vasárnap

Rákóczi túrós torta

 
Hozzávalók (kicsi tortához):
Linzer tészta:

  • 150 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • baracklekvár

Túró töltelék:

  • 400 g túró
  • 30 g búzadara
  • 40 g cukor
  • 20 g citromhéj
  • 1 db sárgája
  • 10 g vaníliás cukor
  • 30 g mazsola
  • 4 dkg fehérje
  • 4 dkg cukor

Windhab:

  • 90 g cukor
  • 25 g víz
  • 45 g fehérje
A tésztát egy tálban összegyúrjuk, majd pulton folytatjuk, míg egyenletes lesz. Lefóliázva hűtőben pihentetjük kb. 10 percig. Ezután 1 centisre nyújtjuk, kiszúrjuk (a tortakarikával), és 200 °C-on 10-15 perc alatt elősütjük. Forró baracklekvárral lekenjük, ez megakadályozza, hogy átázzon a tészta.

A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát meleg vízbe (jobb esetben rumba). A túrót, darát, cukrot, citromhéjat, sárgáját, vaníliás cukrot összekeverjük a mazsolával. Felverjük a fehérjét a 4 dkg cukorral, ezzel lazítjuk a krémet.
A tésztára lapátoljuk a tölteléket, elsimítjuk és 200 °C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.

Ezután a vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. Ehhez 118-120 °C-osnak kell lennie. Ne kevergessük, az lassítja. Hozzáöntjük a szirupot a felvert fehérjéhez, és együtt tovább verjük még pár percig. A habot a kisült túró tetejére adagoljuk, csúcsokat formázunk. Magas hőfokon sütjük, amíg meg nem pirul a hab. Vagy hőlégfúvót használunk.