2017. február 22., szerda

Diós csiga

Eredetileg somodi kalács volt, mely Torockó legrégebbi ünnepi kalácsa. Tölteléke őrölt fahéj, vaj és mazsola. Hagyományosan járai agyagedényben sütik. Én dióval töltöttem és csigákra szeletelve sütöttem, így lett belőle tízórai.

Hozzávalók:
  • 3 dl langyos tej
  • 3 ek cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg kenyérliszt vagy rétesliszt
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj
Töltelékhez:
  • vaj
  • darált dió
  • cukor
Egy tálban összekeverünk 1/2 dl langyos tejet, egy tk cukrot, egy ek finomlisztet, valamint az  élesztőt. A tetejét meghintjük egy kis liszttel, és 10-15 percre félretesszük. Ezután mindent egy tálba öntünk és összedolgozunk, legvégül a puha vajat adjuk hozzá két részletben. A bedagasztott tésztát kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy tiszta abroszt terítek az asztalra, meghintem liszttel, és ezen nyújtom, húzom rétestészta vastagságúra a tésztát (azért túl vékony se legyen...). Bőségesen megkenem olvasztott vajjal, megszórom dióscukorral és feltekerem. (Az eredeti kalács feltekerésének külön hajtogatós technikája van, amit azonban a csigáknál egyáltalán nem találtam praktikusnak vagy fontosnak.) Kb. 2 centis szeletekre vágom, a csigákat egymástól jó távol tepsibe helyezem. Fóliával letakarva még kb. 50 percig kelesztem őket, míg duplájukra nőnek.
Ekkor újra megkenem őket vajjal, majd 170 °C-on aranybarnára sütöm.