Eredetileg somodi kalács volt, mely Torockó legrégebbi ünnepi kalácsa. Tölteléke őrölt fahéj, vaj és mazsola. Hagyományosan járai agyagedényben sütik. Én dióval töltöttem és csigákra szeletelve sütöttem, így lett belőle tízórai.
- 3 dl langyos tej
- 3 ek cukor
- 25 g friss élesztő
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg kenyérliszt vagy rétesliszt
- 1 tk só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 5 dkg puha vaj
Töltelékhez:
- vaj
- darált dió
- cukor
Egy tálban összekeverünk 1/2 dl langyos tejet, egy tk cukrot, egy ek finomlisztet, valamint az élesztőt. A tetejét meghintjük egy kis liszttel, és 10-15 percre félretesszük. Ezután mindent egy tálba öntünk és összedolgozunk, legvégül a puha vajat adjuk hozzá két részletben. A bedagasztott tésztát kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Egy tiszta abroszt terítek az asztalra, meghintem liszttel, és ezen nyújtom, húzom rétestészta vastagságúra a tésztát (azért túl vékony se legyen...). Bőségesen megkenem olvasztott vajjal, megszórom dióscukorral és feltekerem. (Az eredeti kalács feltekerésének külön hajtogatós technikája van, amit azonban a csigáknál egyáltalán nem találtam praktikusnak vagy fontosnak.) Kb. 2 centis szeletekre vágom, a csigákat egymástól jó távol tepsibe helyezem. Fóliával letakarva még kb. 50 percig kelesztem őket, míg duplájukra nőnek.
Ekkor újra megkenem őket vajjal, majd 170 °C-on aranybarnára sütöm.